‘Niet geslaagd’ klinkt beter dan ‘gebuisd zijn’

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
‘Niet geslaagd’ klinkt beter dan ‘gebuisd zijn’

© JMDB

De uitslag is er, sommigen likken hun wonden. Gebuisd, een gebuisde student zijn, heeft wat van het krijgen van een slechte medische diagnose. Het werkt stigmatiserend, iets dat je je gehele leven meedraagt.

Niet geslaagd zijn klinkt minder confronterend, is maar een kleine verbuiging van slaagkansen krijgen en grijpen. Herexamens in het middelbaar onderwijs die je grote vakantie hypothekeren behoren tot het verleden.Tijden veranderden, werden softer, er is nu het oriëntatieattest. Een A voor de geslaagden, B dat meteen een aantal studierichtingen uitsluit en tenslotte het C-attest, dat doorstromen naar het volgende studiejaar niet toelaat. En dat laatste kan misschien nog wel voor enige verwarring zorgen bij de grootouders voor wie een C nog altijd de derde letter van het alfabet is en het beeld van een podiumplaats oproept - brons weliswaar, maar toch!

Hogescholen en universiteiten bieden de mogelijkheid om via een tweede zittijd te blijven aansluiten bij je opleidingsparcours. In de tijd toen ik nog een jonge mooie god was, was een tweede zittijd het onomstotelijke bewijs dat je of niet gezegend was met goed geoliede hersenen, of tijdens het academiejaar met andere dingen dan studeren in je hoofd zat. Een tweede zit die ook wel eens beschouwd werd als een inherent onderdeel van een studentencarrière. Al met al zijn studenten slimmer geworden en maakt een tweede zittijd dikwijls onderdeel uit van een weloverwogen doseringsstrategie. Maar eerst is er de vakantie die schreeuwt om invulling of leegte. Horizon- of verticaal, buis of geen buis, we zijn in zomermodus.