“C’est my life, c’est ma vie” – Axelle Red

Het nieuwste album AR30 van Axelle Red is een verzamelaar met 30 liedjes  uit haar carrière, en de nieuwe single “C’est my life, c’est ma vie”.

30 jaar is ze ondertussen al bezig, de Limburgse Fabienne Demal die we veel beter kennen onder haar artiestenaam Axelle Red. Haar vader Roland Demal was gedurende vijftig jaar advocaat aan de Hasseltse balie en ook Axelle Red studeerde, in 1993, aan de VUB af als juriste. 
Maar de roodharige zangeres bracht datzelfde jaar haar debuutalbum Sans Plus Attendre uit en dat zorgde onmiddellijk voor haar doorbraak in België, Frankrijk, Zwitserland en Canada. 

In die 30 jaar bracht Axelle Red 14 albums uit. Naast een aantal studioalbums – zoals “Toujours moi” dat 800.000 keer over de toonbank ging – ook een live-plaat en verzamelaars. In 2003 verscheen Long Box, een driedubbele cd-box met daarop eerder onuitgegeven nummers zoals duetten met Charles Aznavour, Francis Cabrel, Stephan Eicher, Sylvie Vartan, Arno en Tom Barman. Het duet met Renaud Manhattan-Kaboul werd het meest gedraaide nummer in Frankrijk. Er werden meer dan 800.000 singles van verkocht.

Axelle Red geniet – dankzij haar Franstalig werk – een grote populariteit in Frankrijk, maar zingt ook in het Engels, Spaans en Nederlands. Ze behoort tot de bestverkopende Belgische muziekartiesten met zo’n 5,2 miljoen verkochte muziekdragers wereldwijd.
In Frankrijk kende de Franse minister van cultuur Renaud Donnedieu de Vabres haar de hoogste artistieke onderscheiding toe en werd Axelle Red Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres.

Maar Axelle is ook sociaal erg betrokken en zet zich sterk in voor o.m. mensenrechten en eerlijke handel. Sinds 1997 is ze Unicef-ambassadrice en komt ze op voor de rechten van kinderen en vrouwen in oorlogsgebieden en ontwikkelingslanden, verzet zich tegen vrouwenbesnijdenissen en kindhuwelijken. Dat sociaal engagement komt ook tot uiting in haar liedjes en haar teksten. In eigen land kreeg ze in 2007 het ereteken van Commandeur in de Kroonorde voor haar sociale betrokkenheid en het jaar nadien kende de Universiteit van Hasselt haar de eretitel Doctor Honoris Causa toe.

Eind vorig jaar kwam dan het album “AR 30” uit met daarop 30 songs van de voorbije 3 decennia plus de nieuwe single “C’est My Life, C’est Ma Vie”. Een officiële clip is er nog niet, maar iemand maakte dit mooi filmpje met de mzueik van Axelle.

(Foto's © Kmeron Flickr en Chris Pezet Flickr)

Scroll naar boven