Music on Sundays: “Don’t cry for me Argentina”

Anne
0 reactie(s)

Vandaag 7 mei, 98 jaar geleden, zag Eva Maria Duarte de Perón het levenslicht. Als vijfde kind van een ongetrouwd paar, kende ze geen makkelijke jeugd. Op 15-jarige leeftijd verhuisde ze naar Buenos Aires en ging aan de slag als radiopresentatrice en actrice.

Op 9 december 1945 huwde ze met kolonel Juan Perón die een aantal maanden later verkozen werd tot president van Argentinië. Eva, in de volksmond “Evita” genaamd, werd First Lady en had gedurende 6 jaar een grote politieke invloed. Oneindig geliefd bij de arbeidersklasse, verguisd door het establishment, stierf ze op 26 juli 1952 ten gevolge van kanker.

Het levensverhaal van Eva Marie Duarte de Perón was voor Andrew Lloyd Webber en Tim Rice de inspiratiebron voor de musical “Evita”. Deze ging in 1978 in het Londense West End in première met Elaine Page in de hoofdrol.

Alan Parker verfilmde in 1996 het levensverhaal van “Evita” met niemand minder dan Madonna in de hoofdrol.

Muzikaal hoogtepunt, zowel in de musical als in de film, is de uitvoering van het lied “Don’t cry for me Argentina”.  Dit nummer werd door heel wat groepen gecoverd. Onder meer The Carpenters, Sinéad O'Connor, The Shadows, en Donna Summer, brachten een eigen versie.

Niets gaat echter boven de originele studio-versie, gezongen door Julie Covington. Haar gevoelige stemgeluid vertolkt op een schitterende manier de emoties vervat in dit nummer. Geen wonder dat deze versie een echte wereldhit werd.