Music on Sundays: “Son of a Bitch” en de Lindy Hop

Bennie
0 reactie(s)
Music on Sundays: “Son of a Bitch” en de Lindy Hop

© Bennie Vanderpiete

De Lindy Hop ontstond anno 1927 in de zwarte wijken van Harlem in New York. Het was een Afro-Amerikaanse dans die voor het eerst solo- en partnerdans combineerde.

Naast de formele elementen ook heel wat ruimte voor improvisatie. Indy Hop zette zich af tegen het klassieke (stijve) stijldansen. Revolutionair voor zijn tijd, en dus niet overal goed onthaald. Toen Charles Lindbergh dat jaar - als eerste - non-stop de Atlantische Oceaan overvloog van New York naar Parijs, kopten de kranten: “Lucky Lindy hops Atlantic”.
Hieruit ontstond de naam Lindy Hop.

Lindy Hop werd steeds populairder en er werd vooral gedanst op de livemuziek van orkesten. Maar de tweede wereldoorlog was nefast voor deze dansvorm. Benzine werd een schaars artikel en reizen werd duurder. De rondtrekkende bands hadden teveel onkosten. De Amerikaanse overheid ging, na die dure oorlog, ook op zoek naar inkomsten en voerde een “Cabaret tax” in voor dansgelegenheden.
Sinds de jaren ’80 kent de Lindy Hop een ware revival. Ook steeds meer jonge mensen ontdekken deze manier van dansen.

Lindy Hop heeft ook zijn eigen typische muziek. Destijds met sterren als Ella Fitzgerald en Nina Simone. Maar ook “Benjamin” van Louis Neefs en “ Rehab” van Amy Winehouse hebben dat typische Lindy Hop ritme.
En dan is er nog onze “Music on Sundays”-hit van vandaag: “Son of A Bitch” van Nathaniel Rateliff & The Night Sweats. Opvallend, en erg typisch, is het handgeklap tussen de beats.
Erg meeslepend en ideaal op een mooie zondag. …