Tips voor een klimaatvriendelijke tuin

Tijdens ‘Maai Mij Niet’ maken Vogelbescherming Vlaanderen maar ook de Floraliën 12 tips bekend voor een bio diverse tuin. Elke maand ééntje voor de inrichting met inheems planten en het samen leven met dieren. De sierteeltsector blijft ook in exportwaarde belangrijk.

Tuinen zijn belangrijk want ze maken 10% uit van de totale oppervlakte. Je gazon minder en anders gaan maaien is een eerste en belangrijke stap. De actie werd daarom ook afgetrapt met de tip voor de maand mei: “Maai mei niet”. 

“In de eerste plaats zal een gezond grasperk tot wel tien keer meer voedsel bieden. Het trekt bijen en vlinders en andere insecten aan die op hun beurt gesmaakt worden door vogels (vooral de jongen in de lente) en egels. Maar er bloeien ook wilde grassen en bloemen waarvan de zaden geliefd zijn. Denk maar aan graszaden voor tal van zaadeters (vink, putter, huismus…). Naast voedsel biedt een gezond gazon ook beschutting, water(buffering) en verkoeling aan tal van wilde dieren. Op langere termijn zorgt het bovendien voor CO2-opslag en luchtzuivering.” 

Ze ontwikkelden een kalender, die mensen op elk moment van het jaar doet stilstaan bij wat er gebeurt in de natuur en hoe je daar rekening mee kan houden.

Floralïën Gent 2022

Floraliën

“Gesteund door wetenschappelijk en proefondervindelijk onderzoek blijven steeds meer Vlaamse siertelers en tuinaanleggers biodiversiteit op en rond hun bedrijf en in tuinen versterken en toepassen. Zo geven ze biodiversiteit een vaste plaats binnen de bedrijfsvoering en helpen siertelers en tuinaanleggers niet alleen de natuur een handje vooruit, maar zetten ze ook het imago als aanbieder van alles wat groeit en bloeit opnieuw positief in de kijker.” preciseert Pieter Toebaert van de Floraliën.

Floraliën Gent ging voor het eerst door in 1808. De organisatie achter Floraliën Gent is de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP). Ze willen bijdragen aan het geluk en welzijn van de mens door hem/haar te inspireren en te ondersteunen in de behoefte om een gezonde, natuurlijke en duurzame leef- en werkomgeving te creëren en in stand te houden. Daarom stimuleren en promoten zij Horticultuur, door de waarde van de bloemen en planten, als levende bouwstenen voor de mens en de samenleving uit te dragen. Via vernieuwende initiatieven wil men een substantiële bijdrage leveren aan de betekenis van bloemen en groen in de samenleving.

De Oost-Vlaamse productiewaarde voor de sierteeltsector (incl. boomkwekerij) was in 2019 een kleine 200 miljoen euro. De Belgische exportwaarde voor de sierteeltsector en boomkwekerij bedroeg in 2020 564 miljoen euro. De Belgische exportwaarde van de boomkwekerijproducten bedroeg in 2020 125 miljoen euro.

Meer informatie? www.vogelbescherming.bewww.hetministerievoornatuur.bewww.floralien.be

Scroll naar boven