AIRbezen

Jean Marie
0 reactie(s)
AIRbezen

Meer dan 11.000 mensen haalden eind maart hun aardbeienplantje op en doen zo mee aan een wetenschappelijk onderzoek. In Lochristi ook nemen meer dan 150 inwoners deel aan het AIRbezenproject dat de luchtverontreiniging via deze biomonitor onderzoekt.

Er nemen ook 207 scholen deel en 14 organisaties. Op 25 maart waren er 86 lokale verdeelpunten (oa in Lobos) en 354 vrijwilligers organiseerden mee de verdeling.

Het is een initiatief van de Universiteit Antwerpen in samenwerking met beweging.net, Vormingplus, de provincie Oost-Vlaanderen en de CM.

Project AIRbezen: iedereen wetenschapper

Planten staan via hun bladeren rechtstreeks in contact met de omgevende buitenlucht en zullen gedurende het groeiseizoen bepaalde fracties van fijn stof (metaaldeeltjes) die aanwezig zijn in de lucht op hun bladeren accumuleren. Door die hoeveelheid in te schatten aan de hand van biomagnetische monitoring kunnen ze daarom iets zeggen over de concentratie in de lucht.

Planten kunnen hierdoor optreden als zogenaamde ‘biomonitor’ of ‘meetstation’ voor luchtverontreiniging. Voorgaande studies hebben reeds aangetoond dat dit signaal sterk correleert met zowel de verkeersintensiteit als de omgevingsconcentratie aan fijn stof.

Met het project AIRbezen willen ze het concept van biomonitoring op grote schaal toepassen in Oost-Vlaanderen, waar momenteel de luchtkwaliteit mar door een beperkt aantal meetstations wordt geregistreerd. Om het nijpende tekort aan meetdata rond de ruimtelijke variatie in luchtkwaliteit op te vangen, proberen ze de ruimtelijke verspreiding veel gedetailleerder in kaart te brengen om plekken met goede en slechte luchtkwaliteit te kunnen onderscheiden.

Het is aan elke deelnemer het AIRbezenplantje een plekje te geven en er goed voor te zorgen (water!) zodat het gezond blijft en de blaadjes kunnen dienen voor de analyse. De plantjes moeten aan de straatkant worden geplaatst, bij voorkeur op de eerste verdieping.

Resultaten

Op het einde van het project (19 of 20 juni 2017) worden ook hier bladstalen ingezameld. Vijf blaadjes worden voorzichtig aan de steel geplukt, zonder het bladoppervlak te raken en verzameld in de omslag die elke deelnemer samen met het plantje ontving. Vers geplukt en de grootste zijn het meest interessante studiemateriaal voor de wetenschappers van de UA.

Meer informatie vind je op www.airbezen.be