Ambrosiana: van nostalgie naar toekomst?

Lochristi heeft er lang naar uitgekeken. Negen dagen Ambrosiana vlogen voorbij en werden een groot succes. Misschien komt er een vervolg?

Ambrosiana Lochristi begoniafestival

Lochristi Leeft!

Donderdag begonnen tientallen vrijwilligers met het prikken van de dahlia’s op de maquettes. Vrijdag werden dan de begonia’s aangebracht. In een recordtempo zag je de panelen en maquettes veranderen in prachtige bloemenschilderijen en de schitterende bloementapijten kwamen tevoorschijn.

Ambrosiana Lochristi begoniafestival

Bert Vervaet had de voorbije weken meermaals verteld over de invloed van de begoniafestivals op de samenhorigheid en op het zelfbeeld van Lochristi. Eenzelfde groepsgevoel zag je donderdag en vrijdag van minuut tot minuut groeien. Velen kwamen helpen uit nostalgie en brachten zelfs hun kinderen of kleinkinderen mee. Op het eind allemaal glunderde gezichten. Moe, maar voldaan!
Veel lof ook voor de mensen van de Technische Uitvoerende Dienst. Zij leverden een heel belangrijke bijdrage en overal hoorde je de loftrompet steken over hun inzet.
Nog voor de opening circuleerden al heel wat foto’s op de sociale media, veelal met het onderschrift “Lochristi leeft!”.

Ambrosiana Lochristi begoniafestival

De officiële opening

Vrijdagavond dan de opening. Nadat burgemeester Yves Deswaene het tricolore lintje doorgeknipt had, kon het bloemenfestival officieel ingewandeld worden. De receptie werd opgeluisterd door UltraVioolet, een ensemble dat moderne nummers brengt met klassieke instrumenten. Een uitstekende keuze en door iedereen gesmaakt!

Ambrosiana Lochristi begoniafestival

Vanaf 19uur was Ambrosiana dan geopend voor het grote publiek. Niet onmiddellijk de grote stormloop, maar naarmate de avond vorderde, zag je steeds meer kijklustigen die kwamen om de 33 aangelegde bloementapijten en maquettes te bewonderen.
Heel erg mooi en de commentaren waren unaniem lovend. Vooral tafereel 23 “Roerloos ligt de boerderij in het landschap” (Nvdr: zie onze titelfoto) viel erg in smaak.

Ambrosiana Lochristi begoniafestival

Filmpje op “Huis Van den Berghe”

Recht tegenover de kerk de woning Van den Berghe, in de volksmond gekend als “Bij Kotsens”. Tijdens de vroegere begoniafestivals was dit het adres waar de nagels moesten afgehaald worden om de maquettes te benagelen.

Ambrosiana Lochristi begoniafestival

De woning is al sinds 1896 in handen van de familie Van den Berghe. Tijdens Ambrosiana werd ’s avonds het mooie retrofilmje van het begoniafestival 1958 geprojecteerd op de gevel van Gaston (79) en Annie (74).

Ambrosiana Lochristi begoniafestival

Begonia’s van de schoolkinderen

In april had de gemeente zo’n 2200 zakjes met knollen verdeeld in de scholen van Lochristi. Alle kleuters en lagere schoolkinderen kregen drie knollen om te planten. Deze zaterdag werden ze dan verwacht op het bloemenfestival om het 28ste tafereel “Ballonnen kleuren de kermis” te vervolledigen.

Ambrosiana Lochristi begoniafestival

Slechts een negentigtal planten werden gebracht. Hier en daar ook een papa die de gekweekte begonia’s kwam brengen. De kinderen die kwamen werden beloond met een reep chocolade, net als destijds de schoolkinderen die hielpen bloemen leggen. De ouders kregen een azalea. Thibe (7) en Jenten (4), zoontjes van Dirk van Acker en Cindy De Coninck uit Beervelde, brachten veruit de grootste begonia’s mee. Ze hadden hulp gekregen van pépé Lucien die de potten met hun knollen in de serre had gezet en verzorgd.

Ambrosiana Lochristi

Ook de zesjarige Bram Nauwelaerts uit de St. Jozefschool bracht zijn begonia voorbij en prompt werd zijn oma geïnterviewd door Peter Vervaet die met de micro onderweg was voor radio VROB. Die gaf ook nog enkele Ambrosiana-taartjes van bakkerij De Waele weg. Iets wat hij het hele weekend mocht blijven doen.

Ambrosiana Lochristi begoniafestival

Vioolconcert

Zondag dan de slotdag met tal van activiteiten. Eén van de hoogtepunten was met zekerheid het concert met Mikhail Bezverkhni. Deze vioolvirtuoos werd 69 jaar geleden in Leningrad geboren. In 1976 won hij de Kon. Elizabethwedstrijd en in 1990 week hij uit naar Sint Amandsberg. De man is niet enkel een schitterend muzikant, maar ook regisseur, acteur en zelfs beeldend kunstenaar. Bovendien bleek hij een geboren verteller. Twee instrumenten had hij mee: een bloedrood houten exemplaar dat hij zelf ontwierp en liet bouwen door de vermaarde instrumentenbouwer Luc Denys uit Gent. Een tweede exemplaar, gemaakt in carbon, was dan weer ideaal voor concerten in open lucht. Zo’n 150 toeschouwers vonden de weg naar de serres van Eric Wattenberghe in de Bosdreef.

Ambrosiana Lochristi begoniafestival

Radio VROB

Radio VROB was gedurende het hele bloemenfestival aanwezig op de vertrouwde frequentie 97,2 MHz. Ze zonden uit vanuit de Sleeplife container die opgesteld stond voor de ingang van EDUGO.
Een heel geslaagd huwelijk want de grote passage zorgde voor heel wat toeschouwers voor onze evenementenradio. Zo ook voor het programma van Johan Dhondt op zondag.

 In “Johan ontvangt” had hij deze keer Miss De Luxe kandidate Nathalie Boccasile en Biezen (Nvdr. Erik Van Biezen, bassist van Gorki en nu bezig met een soloproject) te gast. Biezen bracht wondermooie muziek en vertelde over de Gorki-songs. Bijvoorbeeld dat “Lieve kleine piranha” eigenlijk gaat over de internaatperiode van Luc De Vos en Mia eigenlijk de moeder van Luc, Irma, is. Thierry en Gilbert ontvingen in “Ochtendaperitief” onder meer Yves Deswaene. Uiteraard hadden ze het over Ambrosiana, maar de burgervader maakte duidelijk dat het onmogelijk is dergelijk festival terug jaarlijks te organiseren.

Vrij Ambrosiana Lochristi begoniafestival

Het Laatste Avondmaal

De kunstenaars van Vrij Ambrosiana sloten het festival dan weer af op hun eigen originele wijze. Met de medewerking van de Feestarchitect organiseerden ze, voor het portaal van de kerk van Lochristi, hun Laatste Avondmaal. “Een laatste avondmaal met bier” fluisterde curator Koen Van Damme ons in het oor. “Net zoals alle keren dat we vergaderden en er ook wel een glas bier geschonken werd. Dit is onze symbolische afsluiter van een periode van enkele jaren waarin we ons project voorbereid en uitgewerkt hebben.”

Vuurwerk en nabeschouwing

Om 21.30 uur was er op de speelplaats van EDUGO, het afsluitende vuurwerk. En de belangstelling was erg groot. De speelplaats was volgelopen en aan de overkant van de Antwerpsesteenweg stonden de mensen in rijen dik. Het toonde aan hoe Ambrosiana geleefd had bij de mensen. Velen liet al blijken dat ze dergelijk festival verkiezen boven het jaarlijkse wielerevenement in onze gemeente.

Ook de publieke belangstelling voor het festival was een groot succes. Nooit was er sprake van een overrompeling, maar er was een voortdurend komen en gaan van toeschouwers. Aangenaam om er te vertoeven ondanks de grote opkomst. Het festival werd uiteraard ook gediend door het schitterende zomerweer.

Toch een aantal voorstellen. De betrokkenheid van de jeugd had groter kunnen zijn. Waarom geen bloementapijt van bijvoorbeeld het jeugdhuis of de Chiro? Ook de bewegwijzering kon soms beter.
Maar… Ambrosiana was schitterend. Lochristi surfte op een golf van nostalgie en genoot ervan. Dit smaakt naar meer. Afspraak in 2021?

Vuurwerk Ambrosiana Lochristi begoniafestival

Bedanking

Lans deze weg ook een heel speciale bedanking. U herinnert zich ongetwijfeld dat al de eerste dag van de kunstenroute, de installatie RNIP beschadigd werd. Onbekenden stalen onder meer de hamer die bij de dode begoniateler lag. Die hamer werd nadien, door een onbekende man, teruggevonden in de buurt van het kerkhof en aan de cultuurdienst bezorgd. Kunstenares Sonja Wijker wil langs deze weg de onbekende man heel hartelijk bedanken.

Lochristinaar.com bracht heel wat tijd door op Ambrosiana. In onze uitgebreide fotoreeks krijgt u achtereenvolgens de bloementapijten en -taferelen, de officiële opening en het optreden van UltraVioolet, de kinderen die begonia’s brachten, het vioolconcert van Mikhail Bezverkhni, Het Laatste Avondmaal, het leggen van de bloementapijten, “Het Laatste Avondmaal” en radio VROB.
De fotoreeks wordt in de loop van de dag aangevuld.

Veel kijkplezier!

Scroll naar boven