BAD met Carmen De Vos

Jean Marie
0 reactie(s)
Amaluna Carmen De Vos

© Carmen De Vos

Belgian Art Design (BAD) loopt van vrijdag 16 tot 19 februari in het ICC, Citadelpark Gent. Fotografe Carmen De Vos uit Lochristi presenteert een selectie uit de reeks ‘Amaluna's Day Off’.

BAD is een event waar je eigentijdse creativiteit van kunst en design ontdekt. Het is doel er een eigentijdse totaalbeleving van Belgische kunst en design van te maken.

Amaluna Carmen De Vos

Carmen De Vos heeft naam en faam in de wereld van de fotografie. Ze kreeg de unieke kans om enkele van de iconische karakters uit Amaluna - tijdens de laatste show van Cirque du Soleil op Belgische grond - te fotograferen in en rond hun natuurlijke biotoop: de Grand Chapiteau van Cirque du Soleil.

Op haar eigenste wijze creëerde ze enkele sets foto’s die de artiesten op een compleet andere manier tonen. Waar de voorstelling eindigt, beginnen haar bijzondere fotoverhalen. Op BAD presenteert ze een selectie uit deze reeks. Ze liet de foto’s hiervoor monteren in een prototype light boxes. Stuk voor stuk pièces uniques.

Cirque du Soleil - Amaluna - augustus 2015 in Portaventura

Carmen Devos: “ Is het zonde dat het traditionele familiecircus uitsterft? Dat het te verduren heeft onder desinteresse, traagheid en dierenrechtenorganisaties? Tuurlijk wel. Nochtans. Als kind was ik niet onder de indruk van het familiecircus. De clowns waren soms grappig, meestal niet, ik voelde het gevaar niet bij de wilde dieren, het stonk er en er waren altijd vliegen. Op de acrobaten knapte ik al helemaal af. Spierkracht, beheersing, wat snapte ik daar nu van? Mijn ouders waren niet van het soort dat ze het me wilden uitleggen. Teleurgesteld, telkens weer. In mijn boeken was alles altijd spannender. De kleuren vond ik wel mooi. De Bohemerfreak beweegt altijd in fotogenieke tinten. Het rood, de floer, de esthetiek van de tent, het zand op de piste, het leven onderweg, de artiesten die hun levens leidden in en rond de chapiteau.

Ik was toen al meer geïnteresseerd in wat zich ongetwijfeld naast het podium afspeelde, dan in dat erop. Hoe wild moest het leven wel niet zijn in zo’n troep?

Amaluna Carmen De Vos op BAD Belgian Art Design

Bij Cirque du Soleil is alles clean en high Tech, niks riekt er kwalijk en de boel gaat er vooruit. Geen geslenter. Een artificieel wonderland in de lucht en onder water. Indrukwekkend en groots. Geen onderdrukte dieren, maar menselijk potentieel. De artiesten leven niet meer in en rond de tent in woonwagens bijeen, maar in afgehuurde hotelkamers of appartementen. Precies daar gaat heel wat romantiek verloren en dat is toch wel een beetje spijtig.

Cirque du Soleil bewaakt zijn copyright als een waakhond. De storyboards, de mood, de feel, de kostuums, de podia, de acts. Alles is hun creatieve eigendom en nadoenders wezen gewaarschuwd.

Amaluna Carmen De Vos op BAD Belgian Art Design

De verrassing was groot dat ze mijn vraag om de characters uit hun rol te mogen halen en ze in mijn low Tech fotowereld te mogen transponeren, aanvaardden. Ik stelde ze voor om hen in mijn imaginaire wereld van ineengeflanste decors te laten bewegen. In mijn fantasie zien de characters er in hun dagelijkse leven immers net zo uit als tijdens de show, omdat hun kostuums geen kostuums zijn maar hun gewone plunje. Een hagedisman blijft een hagedisman, ook als hij congé heeft, of wat dacht je?

Wat doen zo’n personages in hun vrije tijd? Toch niet de gehele dag oefenen, hun acrobatie is immers aangeboren talent, daar hoeven ze in hun vrije tijd echt ook nog niet eens mee bezig te zijn. Volgens mij leven ze in en rond de Chapiteau, hangen wat rond, fatsoeneren hun make-up, worden verliefd, gaan zwemmen. Klaar. Zulke beelden wou ik vastleggen, en hoera, het mocht! Toch tot op zekere hoogte.”

Meer informatie over BAD en Carmen De Vos: www.carmendevos.be - https://belgiumartdesign.be - Let op de verschillende openingsuren. BAD is voor het publiek toegankelijk vanaf 17/2.