Bedanking met receptie voor de IDM-vrijwilligers

Jean Marie
1 reactie(s)
IDM receptie vrijwilligers

© JMDB

De Week van de vrijwilliger werd in Lochristi (Orphanimo) gevierd en ook bij IDM werd gefeest met een mooie receptie op het domein ‘t Meerdael in Moerbeke-Waas.

De afvalintercommunale IDM werkt bij drie verschillende projecten samen met 300 vrijwilligers, die vorige week vrijdag uitgenodigd werden op het domein ’ t Meersdael.

Ze werden verwelkomd door de voorzitter van de Raad van Bestuur, Piet Penneman. Alle vrijwilligers engageren zich en zetten zich onbezoldigd en gratis in voor een goed doel. Ook binnen IDM is dat niet anders.

Welke projecten?

De kringloopkrachten

Zij waren in 1998 de eerste vrijwilligers om de bevolking te helpen bij thuiscomposteren en kregen de naam van compostmeesters. Vlaco voegde in 2013 nieuwigheden toe aan hun takenpakket zoals vlechtwerk, mulchen, grasbeheer, voedselverlies … en toen kregen ze de naam van kringloopkracht.

Liefst 80 kringloopkrachten organiseren jaarlijks zo’n 60 activiteiten om de medebewoners te sensibiliseren met als enig doel tuinafval een halt toe te roepen en nieuw leven in de biologische kringloop te brengen. Ze geven ook rondleidingen in recyclageparken en bezoeken scholen.

Propere pioniers

Deze mannen en vrouwen engageren zich om een stukje buurt zwerfvuilvrij te houden. Zij ruimen zwerfvuil op, melden sluikstorten en beschadigingen aan glasbollen en openbare vuilnisbakjes. Ondertussen zijn ze met 147 en in 2016 ruimden ze meer dan 11 ton zwerfvuil op en sinds de oprichting al meer dan 23.000 kilo. Het is soms frustrerend en zelfs een beetje hopeloos door de hardnekkigheid van enkelingen en de minimale pakkans. Lochristi telt 12 propere pioniers. In Lokeren zijn ze met 80.

Herstelmedewerkers Repair Café

Eind 2013 ging het eerste Repair Café door en ondertussen zijn het er al meer dan 25 waarbij 1.810 bezoekers werden verwelkomd. Meer dan 60% van wat meegebracht werd, kon ook effectief hersteld worden. Hier werken meer dan 70 vrijwilligers mee. Per namiddag of avond zijn ze gemiddeld met zo’n 15 à 20 met divers hersteltalent voor electro, computers, meubelen, kledij, klokken, fietsen, boeken, muziekinstrumenten, … Zo wordt een heel klein beetje een rem gezet op wegwerp, wat positief is voor milieu en portefeuille. Electro wordt het meest aangeboden met 924 stuks op een totaal van 1.707.

Uniek engagement met Valère en Wilfried

Twee vrijwilligers zijn op de 3 fronten actief. Valère Verlee uit Zeveneken en Wilfried Vander Hoeven uit Lokeren zijn zowel kringloopkracht, propere pionier als hersteller in de Repair Cafés. Valère slijpt messen, scharen, tuingereedschap, … en Wilfried is fietshersteller. Hiervoor volgde hij een cursus in het avondonderwijs.

Op een mooie locatie werd bijgebabbeld en genoten van deze appreciatie en jarenlang altruïsme.