Begoniatapijt Brussel

Hier is het al lang vergane glorie maar in Brussel legt men er elke twee jaar één. Het begoniafestival wordt hier al een hele tijd niet meer georganiseerd en daarom trekken lokale telers elke twee jaar richting Grote Markt in Brussel om er eentje uit te rollen. Zo straalt de begonia internationaal. Her en der worden er nog andere aangelegd, kleinschaliger natuurlijk.

De schoonheid en de verscheidenheid van al deze tapijten is grotendeels te danken aan hun belangrijkste bestanddeel, de begonia. De bollen zijn duurzaam als je ze op de goede manier laat overwinteren. Ze bestaan in tal van mooie kleuren – van fel tot teer pastel, met tussenin de veelkleurige en witte bloemen die het licht wondermooi weerkaatsen. Deze bloem wordt ook in praalwagens gebruikt en in corsages. Balkons en vensterbanken kan men er ook mee versieren.

De begonia komt oorspronkelijk uit West-Indië, maar wordt sinds 1860 bijna uitsluitend in de streek van Gent gekweekt. Tachtig procent is voor uitvoer bestemd. België kweekt jaarlijks 60 miljoen begoniabollen en is de grootste producent ter wereld. Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten zijn de grootste afnemers. Landschapsarchitect Stautemans uit Zottegem begon er mee jaren geleden. Brussel was niet altijd het grootste. In 1973 liet hij er op het Sint-Pietersplein in Gent eentje aanleggen van 164 bij 42 meter.

Het leggen van het tapijt is minutieus uitgetekend en voorbereid. Er worden er op elke vierkante meter 300 gelegd of in totaal zo’n 750.000 bloemen.

De openingsavond op de Grote Markt gaat door op 14 augustus om 22.00 uur en de dagen nadien kun je het genieten tot 23.00 uur. Op de laatste dag (19/8) is het om 18.00 uur gedaan.
Dan hebben de bloemen het beste gegeven en kan het opruimen beginnen.

Scroll naar boven