Bezoek Champagne in Pierry en Oueilly

In de Vallée de la Marne vind je heel veel pittoreske dorpjes waar de tijd weinig of geen vat op heeft. Het leven kabbelt er rustig bubbelgewijs en wij proefden mee.

Champagne Bruno Michel

Bruno Michel en vrouw Catherine startten in  1985 met wijnbouw in Pierry –  www.champagnebrunomichel.com/fr/home . Momenteel hebben ze 12 hectare verdeeld over 35 percelen. 50% is aangeplant met chardonnay, 40 met meunier en 10% met pinot noir. Het charmante huis heeft lange, diepe kelders uitgegraven in de krijtlagen door de Benedictijnen in de 18de eeuw. Het was er aangenaam toeven bij 34°C buiten.

Het huis werkt biodynamisch en is Ecocert gecertificeerd – www.ecocert.com/notre-approche wat betekent dat ze zo natuurlijk mogelijk werken. Het assortiment is uitgebreid. De ‘Cuvée Blanche’ is samengesteld uit 50% meunier en 50% chardonnay en kost 28 euro. Met 8 gram restsuiker is dit een brut die 48 maand kelderrust kreeg (sur lattes). Vele vermeldingen en bekroningen in gidsen en op wedstrijden. Zo kreeg deze blanche 1* in de Guide Hachette en 15.5/20 van Gault Millau.

Vrij uitzonderlijk is de rosé gevinifieerd volgens de ‘méthode saignée’ of door schilweking. Men laat de druiven enkele uren macereren zodat de kleur uit de pel komt. Hier 60% chardonnay en 40% meunier met 6 gr restsuiker. Vrij duur al met 33.70 per fles. Sommige wijnen worden met kurk ‘sur lattes’ gelegd, waar kroonkurken meest gangbaar zijn.

De blanc de blancs van het huis en de rosé millésim 2008 kost 43 euro.

We kregen er een uitgebreide rondleiding door Guillaume Orban met gratis proeverij. Mooie ontdekking in deze hoek van de Champagne.

Champagne Tarlant

Het laatste huis dat we bezochten was Tarlant in Oueilly www.tarlant.com/nl . Hadden reeds kennis gemaakt met Benoit Tarlant in Brugge, toen hij een degustatie verzorgde voor de VVS – Vlaamse Vereniging van Sommeliers – www.vlaamse-sommeliers.be

De zuiverheid van het product staan hier centraal en het toevoegen van suiker – liqueur de dosage – wanneer de champagne wordt gedegorgeerd is dan ook quasi taboe. De champagnes moeten puurheid etaleren – brut zéro of brut nature.

Het huis heeft 14 ha wijngaard verdeeld over 55 percelen in verschillende dorpen. De druiven worden perceelsgewijs gevinifieerd.

We werden rondgeleid (10 euro 4 wijnen inbegrepen) door Irene die oenoloog is.

Bijzonder is het experiment met amforen. In de wijngaarden vind je 6 van de 7 toegestane druiven in de Champagne. De drie klassiekers aangevuld met pinot blanc, petit meslier en arbanne. Alleen de pinot gris ontbreekt nog, hier fromenteau genaamd. De cuvée BAM is gevinifeerd van de 3 ‘vergeten’ druivenrassen en kost 70 euro.

Zo liep ons bubbelreisje ten einde en konden we bij 35°C naar huis. De airco draaide op volle toeren om hoofd en champagne koel te houden.

Scroll naar boven