Bio-energie uit populieren en wilgen

Jean Marie
0 reactie(s)
bio-energieplantage Lochristi

© JMDB

Sinds april 2010 vind je in de Bosstraat een plantage van 100.000 snelgroeiende populieren. Het is de grootste ( 18.4 ha) in de Benelux. Elke 2 à 3 jaar wordt geoogst en wordt het hout tot snippers verwerkt voor de productie van warmte en elektriciteit.

Er werd in 2012 en in 2014 al gekapt en dat zal ook in februari 2017 zo zijn. Deze keer komt de machine niet uit Denemarken maar uit Polen. Het Onderzoeksexcellentiecentrum voor Planten- en Vegetatie-Ecologie van de Universiteit Antwerpen beheert samen met de Groep Mouton uit Lochristi de plantage.

Men wil alles in één keer binnenhalen omdat de huur en het transport van deze speciale machine erg duur is. Op die manier zal een biotoop in één dag volledig weggemaaid worden. Momenteel is al een deel weer monocultuur van maïs geworden en blijft er nog 11 hectare over. In de onmiddellijke buurt (begin voetweg 45) is er ook ernstige oppervlaktewatervervuiling. Het project is ondertussen verlengd tot 2022 en zal dan wellicht een definitief einde nemen.

meetstation ICOS Lochristi

De meettoren zal echter blijven staan en ook in de verdere toekomst metingen uitvoeren. De deelname aan ICOS, het Europees monitoringsysteem voor broeikasgassen zorgt hiervoor. In Brasschaat staat een gelijkaardig station.

De economische rendabiliteit van een biomassaplantage is negatief. Aanplant en aankoop plantgoed lopen hoog op en de levensduur van dergelijke plantages wordt geschat op 20 maximaal 30 jaar. Bovendien is er geen ruimte om grote oppervlaktes op die manier in te richten. Reken daar nog de huur bij voor de velden.

Uitstoot en CO²-opname zijn wel positief. Op zondag 27 november hielden ze weer opendeur en kon je ook een geleide wandeling maken. Uit de totale 18 ha grote plantage werd toen per jaar 157 MWh energie geproduceerd wat goed is voor de jaarlijkse energievoorziening van 45 gezinnen.

Biomassa blijft een erg dure en soms verspillende business zeker als je hout uit Canada moet gaan invoeren om hier gewoon te verbranden. Ecologisch is het niet te verantwoorden. Zonne-energie en windmolens brengen wellicht een deel van de oplossing van onze energiebehoeften.

bio-energieplantage Lochristi