Dienstencentrum ’t Fazantenhof opent de deuren en wil ontmoetingsplaats zijn

Bennie
1 reactie(s)
’t Fazantenhof opent de deuren

© Bennie Vanderpiete

Gisterenavond werd het nieuwe dienstencentrum officieel geopend. Vandaag en morgen, telkens van 14 tot 17 uur, opent het ’t Fazantenhof zijn deuren voor alle geïnteresseerden en nieuwsgierigen. Tijdens dit openingsweekend tal van activiteiten en ook radio VROB zendt er het hele weekend uit.

Het gebouw

Op 9 mei 2016 vond de eerste spadesteek plaats. 17 maanden werd er gebouwd om het ontwerp van Atelier Kyoto en M3 Architectuur te realiseren. Het hele bouwproces verliep erg vlot en in goede verstandhouding. OCMW Lochristi liet zich - als bouwheer - bijstaan door de firma Sweco maar had toch ook heel wat inspraak in het ontwerp, materiaal- en kleurkeuze.
En het resultaat mag absoluut gezien worden. Onmiddellijk na de ingang al één van de pronkstukken van het centrum: de toog van het onthaal. Uitgevoerd in een mozaïek met grijsgroene tinten die doet denken aan de Ramblas van Barcelona. Maar dus ook met een (tweede) middelhoog deel waar rolstoelgebruikers en, mensen met een rollator of looprekje, bediend kunnen worden. Het laagste - en derde - deel nodigt uit om even te gaan zitten.

Na het onthaal een grote open ruimte die doet denken aan een centrale markplaats. Aan deze open ruimte grenzen de cafetaria en een refter waar zo’n 80 personen kunnen eten aan een (zeer) democratische prijs. Elke dag 1 menu of een vegetarisch alternatief.
Een centrale trap leidt naar de bovenverdieping met 6 multifunctionele zalen. Die kregen elk een naam die verwijst naar het dierenepos “Van den vos Reynaerde”. Eén van deze ruimten is ingericht als computerklas. Op momenten dat hier geen cursus plaatsvindt, kunnen de bezoekers van het centrum hier ook op het internet surfen.
Deze polyvalente zalen kunnen eveneens gehuurd worden door verenigingen mits een vergoeding van 15 euro/dag.

Het gebouw is voorzien van vloerverwarming, geautomatiseerde temperatuurregeling, luchtverversingssysteem en verduistering. Wifi wordt binnenkort geïnstalleerd en zal vrij te gebruiken zijn. Op het gebouw een groendak en zonnepanelen.

Naast de cafetaria - op de benedenverdieping - vind je dan het zaaltje Nobel, de “welzijnsruimte”. Hier zal op regelmatige basis een zelfstandig verpleegkundige langs komen.
Tegenover de ingang een aparte ruimte waar onder meer fietsen zullen hersteld worden met daarnaast een fietsenstalling met stopcontacten voor de elektrische tweewielers.

Tussen deze aparte ruimte en de ingang, is er een brede overdekte doorgang. Bezoekers die minder goed te been zijn, kunnen dus met de wagen tot aan de ingangsdeur gevoerd worden.Het geheel oogt prachtig en kostte uiteindelijk 3,5 miljoen euro, parking inbegrepen.

En laat die parking nu net de enige smet zijn op het hele project. Eén reusachtige betonnen oppervlakte. Hier is nog verbetering mogelijk.

Al 70 vrijwilligers

Het centrum zal geleid worden door Nathalie De Mol (38). Nathalie is getrouwd, woonachtig te Zaffelare en moeder van 2 zonen en een dochter. Ze studeerde Sociale Agogiek aan de UGent en werkte voordien als coördinator van de buitenschoolse kinderopvang in Zottegem. Op 1 oktober 2016 werd Nathalie aangeworven als centrumleidster en had zodoende net één jaar om alles voor te bereiden.
Zij kan rekenen op de steun van haar twee medewerksters – Anneke Denooze en Sofie Altruye – en op de meer dan 70 vrijwilligers, die zich al engageerden om geregeld de cafetaria te openen, te helpen in het restaurant, de aankleding van de zalen te doen of huisbezoeken af te leggen.

“Vooral een ontmoetingsplaats”

De voorbije maanden werden 4.500 informatiebrochures verdeeld aan de 55-plussers in Lochristi. Daarin een toelichting van de 3 hoofdtaken van het centrum: informeren, dienstverlening en ontspanning/vorming. Het centrum kan nu al pronken met een groot aanbod aan activiteiten en cursussen. Van initiaties tafeltennis, over computerlessen tot een cursus Marokkaans koken in de mooi ingerichte keuken. De brochure met de activiteiten voor de komende drie maanden van het jaar, kan u raadplegen via volgende link:   http://www.ocmwlochristi.be/website/1743-www/version/default/part/AttachmentData/data/Programmabrochure%20oktober-december%202017.pdf

“Maar wij willen ons in de eerste plaats profileren als een ontmoetingsplaats en een ruimte waar men kan ontspannen en genieten. En niet enkel voor de 55-plussers, maar voor alle mensen van Lochristi en zelfs voor de mensen die hier toevallig passeren” licht Nathalie De Mol toe. “Je kunt hier niet enkel cursussen volgen maar bent ook welkom om te komen kaarten of gewoon samen te zitten en te praten.” “Waarom niet even halte houden tijdens een fietstochtje en hier gezellig iets komen drinken?” aldus OCMW-voorzitter Patrick Maes.

Officiële opening

Gisterenavond was er dan de officiële opening. OCMW-voorzitter Patrick Maes mocht als eerste het woord nemen en de 250 genodigden welkom heten. Hij blikte onder meer terug op de geschiedenis, die de bouw van het dienstencentrum achter de rug heeft. Marianne Morant en centrumleidster Nathalie De Mol lichtten nadien de functies van het dienstencentrum toe en hadden het eveneens over het maatschappelijk belang. Burgemeester Yves Deswaene had het aansluitend over de grote evolutie die de site de 25 voorbije jaren doorgemaakt had, de opportuniteiten die een vergrijzende bevolking biedt en het grote aanbod aan cursussen dat er nu reeds is. Hij beloofde ook de cursus voetmassage te volgen.
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, kon niet aanwezig zijn maar sprak de aanwezigen toe in een videoboodschap.
De Vlaamse gemeenschap subsidieerde het dienstencentrum met 625.000 euro. Voorwaarde was dat er een kunstwerk zou geïntegreerd worden in het centrum. Kunstenaar Gery De Smet kreeg - na een wedstrijd - de opdracht toegewezen. Hij kwam het kunstwerk, een zitbank in 8-vorm, toelichten. Het werk is nog niet voltooid en wordt later dit jaar geplaatst. Na de toespraken volgden geleide rondgangen voor de genodigden. Nadien niets dan lovende commentaren.

Guset, het strijkorkest van de Universiteit Gent zorgde voor de muzikale omlijsting van de plechtige opening.

Openingsweekend voor iedereen met radio VROB

Vandaag en morgen opent het dienstencentrum - telkens van 14 tot 17u- uur - zijn deuren voor alle geïnteresseerden en nieuwsgierigen. Het hele weekend zijn er rondleidingen, is er animatie en zijn er tal van demonstraties en workshops. De refter en cafetaria werden versierd met slingers die de bewoners van het woonzorgcentrum knutselden.
Vanavond om 20.30 uur treedt coverband Taxi Lane op en morgen (zondag) om 11 uur geeft de Xeado Live band een aperitiefconcert.

Evenementenradio VROB zendt het hele weekend uit vanuit het dienstencentrum. Het wordt vooral uitkijken naar “De Praatbarak”, deze namiddag tussen 13 en 15 uur. Presentator Peter Vervaet ontvangt dan Krista Bracke. Deze Radio 1-producer en presentatrice verloor door een bacteriële infectie in 2009 haar beide onderbenen en stapt sindsdien met blades. Zij gaat voor het eerst 1km lopen. Verder vaste praatgast Bert Vervaet en muzikale intermezzo’s van “Las Aceitunas”. Dit 30-koppige koor dat Spaanse liederen brengt, gaf in 2016 een erg gesmaakt optreden in de uitverkochte kerk van Hyfte. Een aanrader! Evenementenradio VROB vanuit ’t Fazantenhof is te beluisteren tot morgenavond op 97.2MHz of www.vrob.be

Lochristinaar bezocht vooraf reeds ‘t Fazantenhof en fotografeerde uitgebreid dit prachtige gebouw. We waren ook aanwezig op de officiële opening. U ontdekt het allemaal in onze fotoreeks die u vindt op de facebook-pagina van Lochristinaar.com

Veel plezier!