DNA van het zilte leven

Momenteel loopt de tentoonstelling ‘Onze vissers, het DNA van het zilte leven’ in het Navigo in Oostduinkerke. Van west- tot oostkust over eeuwen heen schept deze expositie een beeld van de zeevissercultuur.

De eindeloze zee inspireert en fascineert maar schrikt ook af. Als visser word je wellicht aangetrokken tot de onvoorspelbaarheid, de deining, de horizonten van water en lucht, ‘s nachts feeëriek verlicht door duizenden sterren en de maan.

DNA van het zilte leven Navigo Oostduinkerke

Kunstenaars, schrijvers en fotografen laten zich instigeren terwijl er amper nog vissersschepen zijn aan de kust.

DNA van het zilte leven Navigo Oostduinkerke

DNA van het zilte leven Navigo Oostduinkerke

De visserij is in volle transitie waarbij deze cultuur stilaan verdwijnt. Er varen nog slechts 75 schepen.

Met foto’s, maquettes en verzamelobjecten uit diverse collecties wil men een beeld vormen door de eeuwen heen. De Ijslandvaarders zijn al lang geleden verdwenen. Hun reis van wel 6 maanden spreekt tot de verbeelding en de naamplaatjes aan de muur maken duidelijk dat de zee ook veel leed veroorzaakte. De grote plas gaf veel maar was ook mensenslokop. Ook de visserijscholen hebben hun beste tijd gehad. Nog wat folklore bijna met de garnaalvissers, die elke dag nieuwsgierigen lokken rond die kont van een Brabants trekpaard.

Naast de tentoonstelling kan je het museum bezoeken en de aquariums. De tentoonstelling loopt nog tot 7/1/2018. Meer informatie? www.navigomuseum.be/nl

Scroll naar boven