EEN ANDERE WERELD Laboratorium van waan en fantasie

Binnentreden in ‘Een andere wereld’ gebeurt niet vrijblijvend. De zekerheden die de alledaagse werkelijkheid uitmaken lijken even opzijgezet te worden. Een tentoonstelling die de deur naar elders op een kier zet en de bezoeker uitnodigt binnen te stappen.

Alleen de locatie al – het Museum Dr. Guislain –  maakt dat de bezoeker het gevoel krijgt zich in een ander universum te bevinden. Hier worden de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid afgetast. De tentoonstelling toont vijf eigenzinnige werelden, elk met een uniek karakter en kunnen als autonome delen worden gezien. Een van die werelden is deze van de Duitse kunstenaar Gustav Mesmer, die ervan droomde te kunnen vliegen. Zijn hele leven lang maakte hij toestellen die de grond nooit verlieten, maar die in de wereld van de kunstenaar een magische kwaliteit hadden: fietsen met vleugels, een pak met een helikopterschroef, schoenen met springveren, maar ook tekeningen en teksten. Je kan Mesner gerust de Panamarenko van zijn tijd noemen.

Uniek ook is het werk van de Franse tekenaar J.J. Grandville die, als belangrijk illustrator in zijn periode, als een voorloper van het surrealisme kan worden beschouwd. De rationele benadering van hoe de Nederlandse experimentele psycholoog Gerard Heymans zijn onderzoekdomein wist af te bakenen, kan je zien in ontwerpen als optische illusies, depersonalisatie en telepathie.

Jean Perdrizet en Mathew Kneebone dan weer, delen beiden een fascinatie voor technologie en brengen deze tot uiting in werken die technische tekeningen een nieuw elan geven. Kunst en wetenschap balanceren voortdurend in deze tentoonstelling en wat je te zien krijgt roept een veelheid aan vragen op. Een bezoek is dan ook niet vrijblijvend, en blijft bij het verlaten van het museum nog eventjes of wat langer in je hoofd zitten.

Tentoonstelling EEN ANDERE WERELD loopt tot 28 mei 2017 –

Museum Dr. Guislain – Jozef Guislainstraat 43 – 9000 Gent, België

09 216 35 95 – info@museumdrguislain.be – Open di – vrij: 9 – 17 en za – zo: 13 – 17

Scroll naar boven