Escape Rooms: een nieuwe hype!

Urenlang gamen in een virtuele wereld. Een verleiding waar niet enkel jongeren, maar ook volwassenen steeds vaker voor zwichten. Dikwijls ten koste van het familiale leven en de sociale contacten. Sinds een drietal jaren kent ons land een nieuwe hype: escape rooms. En voor één keer zijn de rollen omgekeerd. Een pc-game werd omgezet naar de realiteit, er wordt in groep gespeeld, samenwerken en communiceren zijn een must en technische hulpmiddelen zijn niet toegelaten! Ver hoef je er niet voor te gaan. Gent telt ondertussen 5 Escape Rooms.

Escape room Gent

Een computerspel in de realiteit

In de jaren 80 werden de eerste “escape games” ontwikkeld: computer-games waarbij men uit een virtuele ruimte kon ontsnappen door puzzels en raadsels op te lossen met behulp van een heleboel aanwijzingen. Toshimitsu Takagi ontwikkelde in 2004 zijn spel “Crimson game”, wat een klassieker zou worden in dit genre.
Flink wat jaren later ontstond het idee deze games uit de fantasiewereld te halen en echte “escape rooms” in te richten. Men werd – individueel of in groep – opgesloten in een ruimte en slechts met veel speurzin en heel wat (logisch) denkwerk was ontsnappen mogelijk.
Er bestaat onenigheid waar de eerste ruimte gebouwd werd. Sommige bronnen geven aan dat de eerste “ontsnappingsruimte” in Silicon Valley (2006) werd geopend door computerprogrammeurs. Hun “Origin” zou geïnspireerd zijn op de misdaadromans van de Britse schrijfster Agatha Christie. Andere bronnen beweren dat de bakermat bij “SCRAP Entertainment Inc.” in Japan lag. Hun “Real Escape Game” was gebaseerd op de klassieker “Crimson Game”.

Escape room Gent

In Europa, België en in Gent

Het concept bleek erg succesvol en na de VS en Azië (Japan, China, Singapore) volgde ook Europa.
In 2011 bouwde een Hongaar een eerste escape room in Boedapest, toen nog in een vochtige kelder vol rommel en vuil (om de ervaring van opgesloten te zitten nog intenser te maken). Momenteel telt de Hongaarse hoofdstad meer dan 80 escape rooms en is het dé bakermat in Europa. Nederland maakte voor het eerst kennis met het fenomeen in het jaar 2013, België volgde één jaar later met “The Longest Hour” in Ieper.
Tegenwoordig zijn de Escape Rooms veel moderner ingericht en zijn de thema’s veel diverser. En het “spelletje” blijft zich steeds verder ontwikkelen. De makers worden steeds creatiever qua verhaallijnen, attributen en puzzels.
Gent telt momenteel 5 Escape Rooms: Puzzle Gent, Exit Game Gent, Cube Zero, ERG (Escape Room Gent) en Locked Gent. Meer informatie over deze 5, en de andere escape rooms in België, is te vinden op de website https://www.escapegamesbelgium.be/

Escape room Gent

“De snoepjeskamer”

Lochristinaar ging aankloppen bij Sven Goldschmidt.
Hij is – samen met zijn compagnon Yannick “Kurt” Beheyt – eigenaar van Escape Room Gent. In een woning in de Lozevisserstraat te Gent, bieden zij twee originele rooms aan: “De snoepjeskamer” en “De middeleeuwse folterkamer”. Binnenkort komt daar een derde kamer – “De kunstroof”- bij. Die kan u vanaf eind maart boeken.
Elk van deze kamers is toegankelijk voor 2 tot 6 spelers en – eens binnen – heb je 60 minuten om te ontsnappen.

Escape room Gent

De ruimtes zijn voorzien van een camera waarmee “de regiekamer” de hele tijd meekijkt. Geregeld krijgen de deelnemers dan ook een kleine tip toegestopt. We probeerden het uit en lieten ons opsluiten in de snoepjeskamer waar een tijdbom tikte.
Na goed een half uur – waarin we sleutelkastjes moesten openen, raadsels oplossen en codes kraken – kregen we het “ontsnappingsluik” geopend. Onze euforie bleek voorbarig. Bleek dat de snoepwinkel slechts een dekmantel was, want we kwamen terecht in een bureel van de Russische geheime dienst. Er bleven ons dertig minuten om in te breken in de computer, geheimagenten te “ontmaskeren”, contact op te nemen met een verbindingsman en zo uiteindelijk de code van het cijferslot op de deur te kraken. Ondertussen tikte de klok genadeloos verder.
Met nog 1 minuut en veertig seconden te gaan wisten we te ontsnappen. “Helemaal niet slecht“ aldus Sven. “Slechts één derde van de deelnemers brengt de opdracht tot een goed einde. Het record om te ontsnappen uit de snoepjeskamer staat op 30 minuten en 30 seconden. “

Escape room Gent

We keerden zondagavond nog even terug voor wat foto’s. Op dat moment waren er net 2 (sterke) groepen bezig. Twee koppeltjes uit Evergem – onder hen een aantal leerkrachten – kraakten de code van de snoepjeskamer 30 seconden voor de bom zou ontploffen. Opdracht volbracht!
Zes vrienden uit de streek van Erpe-Mere deden nog beter. Zonder ook maar één tip slaagden ze er in – na 51 minuten – de deur van de folterkamer te openen. Allen waren het erover eens: heel erg leuk en zeker voor herhaling vatbaar.
“Dit waren twee sterke groepen” aldus Sven. “Het publiek dat we krijgen is heel divers: van jong tot oud maar toch overwegend dertigers. Heel dikwijls is dit ook een activiteit die ingepland wordt als deel van een vrijgezellenavond of als teambuildingssessie voor bedrijven”.

Escape room Gent

Echt goedkoop is het niet. Eén ruimte kost 60-108 euro, afhankelijk van het aantal deelnemers. Dit is de gangbare prijs. Studenten krijgen nog wat korting. Maar plezier en spanning zijn gegarandeerd. Een echte aanrader voor jong en oud!
Het is dus niet verwonderlijk dat er vooraf dient gereserveerd, want de agenda staat behoorlijk vol. Escape Room Gent vind je in de Lozevissersstraat 16 te Gent. Reserveren kan via de website (http://www.escaperoom.gent/# ), per mail (info@escaperoom.gent) of via 32 485 65 91 53.

Veel plezier!

Escape Room Gent Lozevissersstraat

 

Scroll naar boven