Europees Cartoon Centrum en de ziel

Voor deze 21ste editie van de Euro-kartoenale kozen ze voor het thema ‘De Ziel’. Ze waren erg benieuwd hoe dit universele thema geïnterpreteerd zou worden vanuit verschillende culturele achtergronden.

Liefst 782 cartoonisten uit maar liefst 82 verschillende landen, verspreid over de 5 continenten, waagden hun kans en stuurden in totaal 2.164 tekeningen in.

Kartoenale 2017 1ste prijs Pieter Nieuwendijk

De internationale jury koos de prijswinnaars en maakte bovendien een selectie van 200 cartoons voor de tentoonstelling.

In 2003 organiseereden ze samen met het Willemsfonds de eerste Euro-kartoenale. Vrijheid was het thema dat toen centraal stond. Ook in deze werd samengewerkt met het Willemsfonds.

Ellen Buntinx directeur Willemsfonds vzw

“ Naar aanleiding van onder andere de aanslagen op het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs, wil het Willemsfonds – als liberaalvrijzinnige vereniging – mensen laten nadenken over cartoons en hun bijdrage aan een kritische maatschappij. Dit doen we door cartoonisten met een vrije en kritische blik te laten kijken naar wat religieuze levensbeschouwingen – door middel van het concept ‘de ziel’ – extra toevoegen aan de mens.”

Kartoenale 2017 2de prijs Jean Loic Belom

Van Rusland tot China via de USA en België neemt deze tentoonstelling je mee naar de uitdrukking van ‘de ziel’. De tentoonstelling in Kruishoutem kan alleen op zondag worden bezocht en je betaalt wat je wenst. Nog tot en met 18 juni 2017 te beleven.

Kartoenale 2017 ECC Kruishoutem Omer Cam Turkije

Kartoenale 2017 Elena Ospina

Boeiende tentoonstelling hoe cartoonisten dit thema bundelen in slechts enkele potloodlijnen soms.

Meer informatie? www.ecc-kruishoutem.be/tentoonstellingen – catalogus kost 15 euro

 

Overzichtstentoonstelling Winnaars Kartoenales

Winnaars Kartoenale 2015 en 2013

Ernaast een overzichtstentoonstelling van de afgelopen Kartoenales en de winnaars van de afgelopen jaren. In 2013 was de fiets het thema en in 2015 bodemverontreiniging.

Het Hof van Cleve is vlakbij en de Vlaamse Ardennen nodigen uit.

Scroll naar boven