Fietstocht langs eco-tuinen en Wedstrijd mooiste tuin

Jean Marie
0 reactie(s)
Fietstocht langs eco-tuinen en Wedstrijd mooiste tuin

© JMDB

Op zondag 4 juni kan je van 10 tot 17 uur via een fietslus 7 ecologische tuinen bezoeken in Lochristi. Je kunt je ook tot 9 juni inschrijven voor de tweede editie ‘Mooiste eco-tuin’ van onze gemeente.

Fietslus

Vorig jaar organiseerde de gemeente samen met de milieuadviesraad voor de eerste maal een aparte ecotuinwedstrijd. Met 30 inschrijvingen was dit een groot succes. Uit de Top 10 zetten 7 eigenaars hun tuinpoort open. Het zijn allemaal verschillende benaderingen en de tuinen hebben een totaal verschillend karakter. Groot en klein, eventueel met moestuin en boomgaard, zithoekjes en bloemrijk. Echte natuurpareltjes. Je kunt op diverse plaatsen ook verpozen met een hapje of drankje en kennis maken met Natuurpunt, Velt en de kringloopkrachten van IDM.

We stellen ze graag voor:

TUIN 1 – Doornzelestraat 25 Hijfte

1e plaats in de gemeentelijke wedstrijd ’Eco-tuin 2016’

Hét toonvoorbeeld van een ecologische tuin! Deze ruime tuin heeft het werkelijk allemaal. Een mooie boomgaard waar kippen een vrij beloop hebben. Verschillende insectenhotels uit recuperatiematerialen kregen hun plaatsje tussen weelderige bloemenpartijen, gecombineerd met een moestuin. Verder zijn er nog een waterpartij en inheemse plantensoorten.

EXTRA: bij het standje van Velt Reinaert kan je de kleine honger stillen met duurzaam belegde broodjes. Er zijn ook diverse verfrissende drankjes te verkrijgen.

TUIN 2 – Burgemeester Lippensstraat 1 Zaffelare

2e plaats in de gemeentelijke wedstrijd ‘Eco-tuin 2016’

Een tuintje waarin wordt duidelijk gemaakt dat je zelfs op een heel kleine oppervlakte je eigen ecologisch paradijsje kan creëren. De hoofdzakelijk inheemse plantensoorten vormen schuilplaatsen en voedselbronnen voor dieren. Door elk plekje te benutten wordt het onderhoud minimaal. Een super alternatief voor de met keitjes bezaaide tuintjes en kunstgras.

EXTRA: Natuurpunt Moervaart-Zuidlede staat in voor koffie en versgebakken zoetigheden. Ook een frisse Hageleer is verkrijgbaar.

TUIN 3 – Oude Veldstraat 245 Zaffelare

3e plaats in de gemeentelijke wedstrijd ‘Eco-tuin 2016’

Een op het eerste zicht vrij sobere tuin. Kijk je echter iets meer in detail, dan merk je al vlug dat het geheel ecologisch goed in elkaar zit. Inheemse plantensoorten bieden nest- en voedselgelegenheid voor dieren. Spontane begroeiingen krijgen hier kansen zich te ontwikkelen, zowel in het gazon als tussen de kasseien van de oprit. Bestrijdingsmiddelen worden hier duidelijk verbannen!

TUIN 4 – Hoekstraat 56A Zeveneken

4e plaats in de gemeentelijke wedstrijd ‘Eco-tuin 2016’

Een ruime, goed onderhouden en kindvriendelijke tuin met mooie doorkijken naar het weidse landschap. Door de opdeling in kamers beleef je als bezoeker verschillende sferen. Zo is er een boomgaard, een keurig verzorgde moestuin met serre, een siergedeelte,… Je merkt hier ook duidelijk dat de eigenaars het compostverhaal onder de knie hebben!

EXTRA: de kringloopkrachten van IDM vertellen je hier aan hun compostmobiel alles over het boeiende compostverhaal.

TUIN 5 – Haanhoutstraat 13 Beervelde

5e plaats in de gemeentelijke wedstrijd ‘Eco-tuin 2016’

Een natuurlijk ogende tuin met de allures van een landschapspark. Graspaden voeren je langsheen met struiken en hagen omzoomde open plekken, naar boomgaarden en weides met kippen en ganzen. Als kers op de taart bevindt zich helemaal achterin de tuin een waardevol bosje.

TUIN 6 – Tomboslaan 33 Lochristi

7e plaats in de gemeentelijke wedstrijd ‘Eco-tuin 2016’

Een mooi voorbeeld van hoe je een doorsnee perceel in een verkaveling omtovert tot een ecologische oase. Een uitgebreide collectie aan planten doorspekt met gezellige zithoekjes en doorkijkjes zetten hier de toon. Neem je tijd, ga even zitten en kijk eens rond… je ontdekt de ene duurzame verrassing na de andere. Er zijn verschillende poeltjes, een waterloopje, groenten, kippen, en een composthoek. Vergeet ook niet een kijkje te nemen op het moestuindak!

EXTRA: bij het kraampje van de Oxfam Wereldwinkel geniet je van de (h)eerlijkste drankjes en hapjes.

TUIN 7 – Smalle Heerweg 112 Lochristi

6e plaats in de gemeentelijke wedstrijd ‘Eco-tuin 2016’

Een huurwoning en –tuin hebben hun beperkingen? Deze tuin bewijst het tegendeel. Met een minimum aan ingrepen kwam dit ecologisch project tot stand. Op speelse wijze bepaalt de gazonhoogte de algemene beleving. Rechthoekige moestuinzones omkaderd met recuperatie dakpannen en een indrukwekkende homemade koepelserre vervolledigen het plaatje.

Praktisch

4 juni 2017 van 10 tot 17 uur - afstand fietslus: ± 32 km - Kostprijs: gratis - Inschrijven is niet nodig. Starten kan waar je wilt. Meer informatie? www.lochristi.be/eco-tuin waar je ook een plannetje vindt van de fietslus.

Tijdens het weekend van 3 en 4 juni zijn er ook de Velt Ecotuindagen met honderden te bezoeken tuinen. De zelfpluktuin van Alex en Linda, Rawijs - Koning Albertlaan 101 opendeurt ook van 10 tot 18 uur. Meer informatie? www.velt.nu/ecotuindagen 

Wie gaat voor de mooiste eco-tuin 2017?

Een ecologische tuin is een tuin waar de natuur ruimte krijgt en die rijk is aan planten en dieren. Meewerken in plaats van tegenwerken. De inschrijvingen lopen nog tot 9 juni 2017.

Het inschrijvingsformulier vind je op www.lochristi.be/eco-tuin. Medio juni komt een jury langs na afspraak. De eerste 20 laureaten die meer dan 50% scoren ontvangen ecologische geschenken en voor alle deelnemers is er een prijs.