Franciacorta op de MSC Fantasia

Jean Marie
0 reactie(s)
Franciacorta op de MSC Fantasia

© JMDB

Vorige week beleefden we de bubbels en enkele streekproducten van Franciacorta aan boord van de Fantasia, een luxueus cruiseschip. We nemen u graag mee.

Aan boord mochten we van op de 16de verdieping genieten van het panoramisch zicht, werden er verwelkomd door de kapitein en genoten in een uniek kader van mousserende wijnen met streekproducten. Nadien volgde in één van de vele restaurants een à la carte lunch met alleen mousserend.

Franciacorta situeert zich tussen Bergamo en Brescia In Italië. Het Gardameer en Verona zijn vlakbij. De regio van Lombardije (Lombardia) is het landbouwcentrum van Italië en heeft een rijke gastronomische geschiedenis met streekproducten en wijnen vol finesse.

Franciacorta is de eerste DOCG (1955) en is vooral bekend voor zijn mousserende wijnen gemaakt volgens de traditionele methode. De reglementering is wat strenger dan in Champagne en vooral de periode ‘sur lattes’ verschilt. Hier moet het minimum 18 maand zijn (Champagne 15) en voor een millésime 37 maand (36 in Champagne)

Chardonnay, pinot noir en pinot blanc zijn de toegelaten druiverassen waarbij de chardonnay altijd overheerst. De satèn is een blanc de blancs en de rosé moet minimaal 25% pinot noir bevatten. Hier is het mengen van rode en witte wijn voor rosé absoluut verboden. De periode ‘sur lattes’ of de rust op de fles gaat tot + 60 maanden voor een Riserva.

De stijl verschilt naargelang de dosering en gaat van strak droog, ‘no dosage’ (Max. 3 gr suiker per liter) via extra brut (6 gr/l) – brut (12 gr/l) tot demi sec ( 55 gr/l)

Het schip werd gebouwd bij STX Europe in Saint-Nazaire, is 333.3 m lang en 38 meter breed. Het heeft een BRT (bruto register ton) van 137.936, werd in februari 2008 te water gelaten en kostte 550 miljoen euro. De thuishaven is Panamastad, de bemanning (1.332 mannen en vrouwen) Italiaans en Zuidoost Aziatisch.

Er kunnen 3.274 passagiers mee op cruise in de 1.637 hutten. Er zijn 18 dekken en 16 verdiepingen, deze onder de waterlijn inbegrepen.

De degustatie kwam er op initiatief van www.italtrade.com een dienst verbonden aan de Ambassade en werd begeleid door Paola, sommelier van de wijnstreek zelf. Tijdens de degustatie en lunch hadden we een vineus gesprek met de professionele wijnbegeleiders van dienst op het schip.

In de late namiddag ging het richting Kiel maar toen waren we al off-board. 

Meer informatie over de regio Franciacorta en MSC-cruises:

www.franciacorta.net/en/region/history - www.dreamlines.nl/cruiseschepen/msc-fantasia?gclid=CPLs5u_Zy9MCFUI8GwodpTAKZA

Het Fantasiateam: