Gemeenteraad 27 maart 2017

De zitting begint om 19.45 uur. Een studiebureau stelt de woonbehoeften dan voor. Verder worden 15 punten behandeld en over dat laatste punt, vernam u al bijna alles.

Mededelingen

Fotoscanner bevolkingsdienst 363 euro en buurtpleintje Waalsland afsluiting 3.231,75

Aankoop meubilair sportdienst

Naar aanleiding van de verbouwingswerken van de sporthal ’t Veerleveld komt er ook nieuw meubilair. De kostprijs voor deze levering wordt geraamd op 15.490 euro zonder btw.

Verbouwen buitenschoolse kinderopvang Boskapellaan

Op 26 maart 2012 nam de raad de principebeslissing en keurde het lastenboek aanstelling ontwerper goed voor het verbouwen van de buitenschoolse kinderopvang in de Boskapellaan. Op 29 mei 2012 werd studiebureau De Geyter en Partners nv door het college aangesteld als ontwerper en op 5 februari 2016 werd de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor het verbouwen en uitbreiden van de buitenschoolse kinderopvang. De kostprijs voor deze werken wordt geraamd op 650 480,84 euro incl. btw zonder omgevingswerken.

Plaatsen fotovoltaïsche cellen recyclagepark

zonnepanelen subsidies Lochristi

Het plaatsen van fotovoltaïsche cellen op het dak van de loods van het recyclagepark zal een besparing op de elektriciteitskosten betekenen. Dit is in overeenstemming met de doelstelling van het Convenant of Mayors en het SEAP. De totale kostprijs van de levering wordt geraamd op 14.168,03 euro zonder btw. te verhogen met een eventuele meerkost van 3.144,44 euro zonder btw voor supplementaire werken (bvb extra bekabeling, nieuwe teller, …).

Omdat Lokeren gebruik maakt van het recyclagepark en hiervoor een bepaald percentage betaalt van alle kosten, werd aan het stadsbestuur gevraagd om te participeren in deze investering, waarbij de kosten worden afbetaald in verhouding tot hun aandeel en dit verspreid over een periode van 7 jaar.

Overname plantrecht ‘t Jongestraat, Nerenhoek, Windgat en Oude Veldstraat

Als voorwaarde voor het bekomen van de stedenbouwkundige vergunningen voor het vellen van hoogstammige bomen in ’t Jongestraat, Nerenhoek, Windgat en Oude Veldstraat werd een heraanplant opgelegd. De gemeente stelde voor om het plantrecht kosteloos over te nemen. De eigenaar ondertekende de overeenkomst tot afstand van plantrecht.

Aan de raad wordt gevraagd zich akkoord te verklaren met het verwerven van het plantrecht en de overeenkomst daartoe goed te keuren.

Subsidiereglement voor lage-energiewoningen

De gemeente streeft naar een milieu- en energiebeleid dat gebaseerd is op de algemene beginselen van duurzame ontwikkeling. Een belangrijk element hierbij is de vermindering van het energieverbruik. De gemeente wenst een actieve rol te spelen in de stimulering van duurzaam en energiezuinig bouwen. Voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen vanaf 2021 zal de standaard het BEN-principe zijn (Bijna Energie Neutraal). Met dit reglement is het de bedoeling om een subsidie te verlenen voor bouwvergunningen met een E-peil lager of gelijk aan E30 tot en met 31 december 2017, E20 vanaf 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019, E10 vanaf 1 januari 2020 tot en met 31 december 2021 en E0 voor bouwvergunningen vanaf 1 januari 2022.

Het subsidiereglement voor lage-energiewoningen, goedgekeurd door de raad op 26 januari 2015, wordt met ingang van 1 mei 2017 opgeheven.

Dit subsidiereglement is in overeenstemming met de doelstelling van het Convenant of Mayors en het SEAP en de milieuadviesraad bracht op 16 maart 2017 advies uit en de subsidie bedraagt maximum 2.500 euro.

Subsidiereglement voor het gebruik van dak- of zoldervloerisolatie

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten tegen 2020 alle daken van woningen die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet geïsoleerd zijn. Om hieraan tegemoet te komen wenst de gemeente een subsidie te verlenen voor het gebruik van dak- en zoldervloerisolatie. Bij rationeel energiegebruik is het gebruik van kwaliteitsvolle isolatie van primair belang. Thermische isolatiematerialen uit nagroeibare grondstoffen zijn meestal iets duurder maar scoren gemiddeld beter op relevante milieuaspecten zoals energie-inhoud, grondstofuitputting en emissies dan de meeste klassieke isolatiematerialen.

Voor nieuwbouw en vernieuwbouw die EPB-plichtig zijn, komt enkel isolatiemateriaal uit nagroeibare grondstoffen in aanmerking. Bij niet EPB-plichtige werken kan men ook een subsidie bekomen voor de klassieke isolatiematerialen, maar bij isolatiemateriaal uit nagroeibare grondstoffen is de subsidie hoger. De subsidie voor deze isolatiematerialen bedraagt 15% van het factuurbedrag met een maximum van 300 euro. Voor de klassieke isolatie bij niet-EPB plichtige werken bedraagt deze 10 % van het factuurbedrag met een maximum van 200 euro.

Omdat duurzaam hout en natuurverven stilaan standaard zijn geworden wordt, met de invoering van dit subsidiereglement, het subsidiereglement voor het gebruik van ecologische bouwmaterialen met ingang van 1 juli 2017 opgeheven.

 

Scroll naar boven