Gemeenteraad op 29 mei 2017

De gemeenteraad komt samen op maandag 29 mei voor de bespreking en goedkeuring van 20 punten met uitbreiding 112 en Proefbrouwerij, afbraak Lodejo en forse toelage voor Ter Beuken.

Gunningen buitengewone uitgaven

Bronzen beeld Michel Bégon/Mouleren en gieten in brons 7.483,00 – Fietsoversteekplaats Voordestraat 2.097,66 – Elektrische bakfiets 1.941,32 – Toshiba schermen school 418,64

Aanleg fietspad Verleydonckstraat – Goedkeuring voorontwerp

Op 28 november 2005 nam de raad de principebeslissing voor de aanleg van een fietspad in de Verleydonckstraat. Na besprekingen van het dossier op de provinciale auditcommissies werd ter hoogte van twee percelen een tijdelijke maatregel opgelegd. Op 28 juni 2010 en 6 september 2010 keurde de raad respectievelijk het ontwerp en het bijzonder bestek goed en op 1 juli 2013 werden het aangepaste onteigeningsplan en het aangepaste rooilijnenplan door de raad definitief vastgesteld. Alle minnelijke grondverwervingen met uitzondering van de innemingen 17 en 18 werden intussen gerealiseerd. Omdat ook de algemene visie op waterhuishouding is gewijzigd (meer infiltratie) wordt het aangepast voorontwerp ter goedkeuring voorgelegd aan de raad. Later zullen het definitieve ontwerp en de aangepaste opdrachtdocumenten worden voorgelegd aan de raad.

De kostprijs voor deze werken wordt geraamd op 669.794,25 euro zonder btw. Daar dit fietspad is opgenomen op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk wordt aan de provincie de hoogst mogelijke subsidie gevraagd. Deze subsidie wordt geraamd op 479.308,10 euro.

Slopen en oprichten nieuwbouw jeugdhuis Lodejo

Jeugdhuis Lodejo afgebroken

Op 29 augustus 2016 keurde de raad het voorontwerp goed voor het slopen en oprichten van de nieuwbouw voor het jeugdhuis Lodejo. Op 9 maart 2017 ontving de gemeente de stedenbouwkundige vergunning van Ruimte Vlaanderen. De milieuvergunningsaanvraag werd ingediend op 2 december 2016 en de beslissing van de deputatie wordt eerstdaags verwacht.

De kostprijs voor deze werken wordt geraamd op 2.258.869,67 euro zonder btw. De aanpassingen in kader van de mobiliteit (fietsenstalling, parkeermanagement, …) alsook de eerste uitrusting zoals bvb lockers, kasten repetitieruimte, vestiairesysteem, verplaatsbaar baliemeubel voor de vestiaire, meubilair voor de vergaderruimte, poetsmachine, industriële vaatwasmachine, elektronisch toegangscontrolesysteem, … zullen in een tweede fase in eigen beheer worden uitgevoerd of aangekocht en worden geraamd op 125.000 euro zonder btw.

Uitbreiden infrastructuur Dienst 112 Lochristi

Dienst 112 Lochristi

De Dienst 112 Lochristi is al 5 jaar operationeel en het is inmiddels gebleken dat – gelet op het aantal oproepen en interventies – er een uitbreiding nodig is met een tweede interventieploeg. Voor deze tweede interventieploeg is een uitbreiding van de bestaande accommodatie noodzakelijk. Deze uitbreiding bestaat uit een bijkomende woon/slaapunit, een bijkomende dubbele garage en een bijkomende afrit. Het voorontwerp werd opgemaakt door Lambda-architecten uit Lovendegem. De kostprijs voor deze werken wordt geraamd op 93.730,00 euro zonder btw.

Voor het gebruik van de infrastructuur die gratis ter beschikking wordt gesteld voor de Dienst 112 is een overeenkomst opgemaakt; de maximale tussenkomst van de gemeente bedraagt 125.000 euro, inclusief btw.

Aankoop meubilair gemeentelijke basisschool 2017

Voor de goede werking van de gemeentelijke basisschool is jaarlijks een budget nodig om meubilair te vervangen en/of bij aan te kopen. De kostprijs voor de aankoop in 2017 wordt geraamd op 14.305 euro zonder btw.

Aankoop lichte vrachtwagen op CNG

Het voertuig van ‘De propere gasten‘ is van bouwjaar 2000, heeft ongeveer 240.000 km op de teller en is aan vervanging toe. Door Eandis werd een projectcontract opgemaakt voor de aankoop van een duurzaam voertuig. Deze aankoop past binnen het burgemeesterconvenant en het SEAP. Door de aankoop van een CNG-voertuig is er een mindering van CO2-uitstoot van ongeveer 20% en een mindering van uitstoot van fijn stof van ongeveer 95% ten opzichte van voertuigen op klassieke brandstof. De aankoop van een lichte vrachtwagen, elektrisch aangedreven is momenteel onverantwoord duur. De totale kostprijs van de aankoop wordt geraamd op 39.952,80 euro zonder btw.

Goedkeuring voorwaardelijk positief planologisch attest BVBA De Proefbrouwerij

Proefbrouwerij Lochristi Dirk Naudts

Op 17 augustus 2016 diende bvba De Proefbrouwerij uit de Doornzelestraat een aanvraag in tot het bekomen van een planologisch attest. De aanvrager wenst op korte termijn een uitbreiding met een productieloods met 24 silo’s, een afdak voor opslag van leeggoed en het aanleggen van een nieuwe personeelsparking. Op langere termijn zouden er geen verdere uitbreidingsplannen zijn.

Op 13 september 2016 werd de aanvraag volledig verklaard en van 4 oktober 2016 tot 3 november 2016 werd het openbaar onderzoek gehouden. Er werden 2 bezwaren ingediend en 5 externe adviezen ontvangen. Op 7 december 2016 verleende de Gecoro een voorwaardelijk positief advies en op 23 februari 2017 verleende de gemeentelijke administratie een ongunstig advies. Op 11 april 2017 diende de aanvrager een antwoordnota in waarbij hij tracht een antwoord te bieden op de bekommernissen en waarbij enkele voorstellen worden gedaan om de mogelijke negatieve mobiliteitsimpact op de omgeving te milderen. Aan de raad wordt voorgesteld het voorwaardelijk positief planologisch attest voor BVBA De Proefbrouwerij goed af te leveren.

Algemene vergaderingen bij IDM, Veneco² en  Westlede en bij IMEWO

Voornoemde algemene vergadering en statutenwijziging handelen voor een groot deel over het voornemen van Imewo een activiteit “warmte” te ontwikkelen. De gemeenteraad wordt dan ook gevraagd om, naast de goedkeuring van de agenda:

– Zijn goedkeuring te hechten aan de uitbreiding van de aansluiting van de gemeente Lochristi tot de activiteit warmte bij de opdrachthoudende vereniging Imewo

– In het kader daarvan de beheersoverdracht te verrichten met het oog op de ontwikkeling, het aanleggen en de exploitatie van warmtenetten en de levering van al dan niet zelf geproduceerde warmte op haar grondgebied in het kader van de doelomschrijving van de opdrachthoudende vereniging;

– de aanleg van het warmtenet en de distributie van de warmte tot bij de verbruikers toe te vertrouwen aan de netbeheerder Imewo die door middel van haar exploitatiemaatschappij Eandis System Operator cvba hiervoor een beroep zal doen op haar filiaal Warmte@Vlaanderen.

Algemene vergaderingen bij IMVW, Finiwo en TMVW

Op 13 februari 2014 werd een samenwerkingsakkoord afgesloten tussen het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betreffende de gewestgrensoverschrijdende intercommunales. Daardoor dienen de werking en organisatie van TMVW aangepast te worden aan het decreet intergemeentelijke samenwerking (DIS).

Daarom is TMVW voornemens over te gaan tot een geheel van verrichtingen die een transitie naar het voormelde decreet zullen bewerkstelligen. Deze verrichtingen omvatten de oprichting van een nieuwe dienstverlenende vereniging, de Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Services (afgekort TMVS) door TMVW en een reeks van de huidige A-vennoten van TMVW. Daarnaast zal TMVW overgaan tot een wijziging van haar statuten teneinde deze te conformeren aan het DIS.

De gemeenteraad wordt gevraagd zich akkoord te verklaren met het voornemen van TMVW. Anderzijds dienen de bestuursorganen opnieuw samengesteld te worden en wordt de gemeenteraad gevraagd nieuwe voordrachten te doen voor de raad van bestuur, en het regionale adviescomité voor domeindiensten. Ten slotte dient de vertegenwoordiger en plaatsvervanger van de gemeente voor de algemene vergadering opnieuw aangeduid te worden.

Kunstacademie Ter Beuken

Kunstacademie Ter Beuken

Goedkeuring aangepaste overeenkomst met stad Lokeren over filiaal Lochristi. Op 31 augustus 2015 keurde de raad de samenwerkingsovereenkomst met de stad Lokeren goed voor het filiaal van de stedelijke kunstacademie Ter Beuken te Lochristi, dat op 1 september 2015 van start ging. Uit een verificatieverslag, ontvangen op 31 januari jl., is gebleken dat de programmatienormen niet bereikt zijn, waardoor het filiaal moet gesloten worden op het einde van het schooljaar.

Het Agentschap voor Onderwijsdiensten toont begrip voor de geformuleerde bezwaren – en zal hun procedure aanpassen – maar is verplicht de regels strikt te volgen.

Het college stelt voor de werking van het filiaal toch verder te zetten vanaf 1 september 2017 en de personeelskosten ten laste te nemen. Hiertoe dient de samenwerkingsovereenkomst met Lokeren enigszins aangepast te worden.

 

Scroll naar boven