Havennieuws

Jean Marie
0 reactie(s)

Een nieuwe weg, een handelsmissie naar Turkije, enegergiemanagement en het Filmfestival. De haven ligt nooit stil en dat is maar goed ook.

Een nieuwe weg moet voor een veiliger aansluiting zorgen van het bedrijventerrein Hulsdonk. In de zomer van 2013 komt die er. Op maandag 22 oktober start het Havenbedrijf Gent met de werken voor een nieuwe weg om het industrieterrein op een veiliger wijze te ontsluiten. De werken duren tot juli 2013. De haven beschikt op de rechteroever over twee grote bedrijventerreinen: het Skaldenpark en Hulsdonk. Het 110 hectare grote bedrijventerrein Hulsdonk, aan de zuidkant van de Moervaart, kende de afgelopen jaren een sterke groei en een aantal belangrijke bedrijven hebben zich daar gevestigd.

Momenteel heeft het bedrijventerrein slechts één verbinding met de R4 Kennedylaan aan de Moervaart. Deze aansluiting blijft behouden. Maar het verkeer zal er niet meer de middenberm kunnen kruisen. Die wordt dan afgesloten.

Van 15 tot en met 20 oktober bezoekt een Belgische economische missie onder leiding van Prins Filip Turkije. Turkije was in 2011 met 1,2 miljoen ton goederenoverslag de 9e belangrijkste handelspartner van de haven. Een groot deel daarvan omvat de export van staal en schroot. 

Op woensdag 17 oktober 2012 organiseren de havens van Gent, Antwerpen en Zeebrugge en Logistics in Wallonia (de Waalse tegenhanger van Flanders Investment & Trade) een seminarie met ‘logistiek’ als onderwerp. Dit seminarie en netwerkmoment in Istanbul moet de handel tussen Turkije en België bevorderen. De prins bezoekt, samen met de economische delegatie, Istanbul en Ankara. Aansluitend wordt op 20 oktober Izmir bezocht, met minister-president Kris Peeters en minister van buitenlandse zaken Didier Reynders.

Energie is een steeds belangrijkere kostenpost voor bedrijven. Stad Gent wil de Gentse (haven)bedrijven helpen om hun energieverbruik en de CO2-uitstoot te verlagen. Daarom biedt ze de bedrijven voortaan een professionele begeleiding aan ter waarde van 5.000 euro voor het opzetten van een energiezorgsysteem.

Op dinsdag 9 oktober 2012 startte de 39e editie van het Filmfestival Gent. Het Havenbedrijf is opnieuw van de partij als partner van dit internationaal filmevenement met de publieksprijs en de World Soundtrack Awards. Aan de uitreiking van de publieksprijs hangt ook een wedstrijd voor de bezoekers vast. De winnaar wint een boottocht met diner voor 10 personen in de haven van Gent. In de officiële competitie kan ook het publiek een prijs uitreiken: de Port of Ghent Publieksprijs.

Na de film kan elke festivalbezoeker zijn of haar waardering geven op de achterkant van het ticket. Zo maakt de filmfanaat kans op een gastronomisch diner voor 10 personen tijdens een privérondvaart door de Gentse haven aan boord van het havenjacht ‘Jacob van Artevelde’.

Meer informatie: http://nl.havengent.be

Foto's: © Havenbedrijf Gent