Het moet niet altijd het provinciaal domein Puyenbroeck zijn!

Waarom je niet eens luchten in dat kleinere provinciale broertje van Puyenbroek, Den Blakken? Op een boogscheut van Lochristi vind je er zowel een groen domein, authentieke getuigen uit de ijstijd als bouwkundig erfgoed.

Den Blakken in Wetteren omvat een aantal thematuinen waarin zowat alle planten aan bod komen die de kwekers uit Wetteren en omgeving produceren. Een historische gedeelte, met een overzicht van tuinstijlen uit de laatste vijfhonderd jaar, een doolhof gevormd door haagplanten en een rosarium, zijn maar enkele van de vele ontdekkingen die je er treft.

Den Blakken Wetteren

Vanop het terras van de statig geklasseerde villa Les Mélèzes, opgetrokken in die prachtige Normandische landhuisstijl en nu een taverne-restaurant, heb je een schitterend uitzicht op het 9,7 hectare grote park. Aanpalend vind je hier nog een origineel bewaard gebleven stuifduinengebied, het natuurreservaat de Warandeduinen. Ongeveer 15.000 jaar geleden ontstonden hier ten tijde van de laatste ijstijd rivierduinen, toen de Schelde nog diepe geulen schuurde in de lagen met dekzand waarbij het stromende water dit zand meevoerde, om het verderop weer af te zetten. Op die manier ontstonden zandbanken in en naast de slingerende rivierbedding, waar het spel van water en zand opnieuw kon beginnen. In droge periodes pikten de overwegend westenwinden het zand op, tot het verderop bijeen waaide tot hoge duinen. Duinen middenin een beboste omgeving waar je vandaag vrij kan in rondzwerven en je je ver van de bewoonde wereld waant.

Provinciaal Domein Den Blakken – Wegvoeringstraat 308 – 9230 Wetteren – www.tov.be/nl/provinciaal-domein-den-blakken

Scroll naar boven