Koester Lochristi: lustrumeditie met recordbedrag van 52.070 euro

Zondag was er de – ondertussen traditionele – overhandiging van de cheques met de opbrengsten van diverse acties ten voordele van Koester. Zo’n 120 sympathisanten van de lokale actiegroep verzamelden in de raadszaal van het gemeentehuis. Koester kan dit jaar een recordbedrag overmaken aan het kinderkankerfonds.

Koester, de historiek

Het verhaal van het Kinderkankerfonds start in de jaren ’80 als een steunfonds voor 3K6: de toenmalige kinderkankerafdeling van het UZ Gent. Het initiatief kwam van de familie van professor Yves Benoit. Koester werd het project om thuiszorg voor kinderen met kanker mogelijk te maken en kon vanaf het begin rekenen op de steun van een aantal lokale actiegroepen. Zo ook in Sint-Lievens-Houtem waar de broer en schoonzus van Janine Stadeus actief waren. Niet zonder reden, want hun dochter was slechts anderhalf jaar oud toen er een hersentumor vastgesteld werd. Janine ging er, samen met haar zus Lydie, helpen bij het eetfestijn en leerde zo Koester kennen. In 2008 richtte ze de actiegroep Lochristi op.

Lustrumeditie

Zondag was er dan de lustrumeditie – 10 jaar Koester Lochristi – waarbij terug de cheques met de ingezamelde bedragen overhandigd werden.
Vooraf had presentator Filip Standaert nog een inleidend gesprek met professor Yves Benoit.
Die opende met een anekdote. “Koester heeft de kwaliteit van het leven van de kindjes die geconfronteerd worden met kanker, zoveel verbeterd. In het begin van de jaren ’70 vertelden een vader en een moeder me hoe hun kindje op de kast was gekropen uit schrik omdat het terug naar het ziekenhuis moest. Nu vertellen ouders me soms dat hun kinderen vragen wanneer ze terug naar het ziekenhuis mogen.”
“Maar”, zo vervolgde de professor ”toch is het nog steeds de bedoeling dat kinderen zo snel mogelijk naar huis terug mogen. Toen ik begon, lag het genezingspercentage bij 20 procent. Vandaag bedraagt dat 80 procent. Met Koester willen we onze patiëntjes niet alleen de optimale therapie, maar ook de optimale zorg geven.”

52.070 euro, een nieuw record

En toen was het tijd voor de traditionele chequeoverhandigingen waarbij alle gulle schenkers en organisatoren in de bloemetjes gezet werden. Te veel om hier allemaal te vernoemen, maar we vermelden toch enkele uitschieters. Bakkerij De Meyer verkocht voor het 2de jaar zelfbereide truffels. Het waren deze keer zo’n 50.000 stuks. Het leverde 7.195 euro op. Ook dit jaar namen de Lo Walkers deel aan de Dodentocht van Bornem. Benjamin Bundervoet van café Picasso en Tom de Grauwe kwamen een cheque van 1.550 euro overhandigen.

Toen presentator Filip Standaert er de aandacht op vestigde dat Ben en Café Picasso de voorbije 10 jaar maar liefst 30.055 euro ingezameld hadden ten voordele van Koester, volgde spontaan een staande ovatie. Op de vraag welke van hun vele acties hen het meest bijgebleven was, antwoordden Ben en Tom unaniem “Ons eerste glazen huis”.

Ook Rotary Lokeren – met onder meer Sam De Schepper – nam midden augustus met 42 leden deel aan de Dodentocht. 12 van hen bereikten de finish. De hele actie bracht maar liefst 15.155 euro op voor het kinderkankerfonds. En de lokale actiegroep Koester Lochristi organiseerde eind juni zijn traditionele eetfestijn. Dit jaar schoven niet minder dan 689 eters aan. Samen met hun tombola, de azaleaverkoop en wat kleinere acties, verzamelden ze zo 14.413 euro voor het goede doel.

Tien jaar Koester Lochristi

Tien jaar geleden startte Koester Lochristi als een lokale afdeling met een eigen eetfestijn. Ondertussen kan het steeds meer rekenen op schenkingen en steun van sympathisanten en verenigingen. Dit zorgt ervoor dat Koester Lochristi maar liefst 274.709 euro kon overmaken aan het kinderkankerfonds.

U vindt onze fotoreeks, met al diegenen die een cheque overhandigden, op de facebookpagina van lochristinaar.com. Koester Lochristi, een hartverwarmend en verbindend project!

Scroll naar boven