Lochristi bezoekt massaal nieuw dienstencentrum ’t Fazantenhof

Bennie
1 reactie(s)
Team dienstencentrum t Fazantenhof

© Bennie Vanderpiete

Vrijdag was er de officiële opening van het nieuwe lokale dienstencentrum. Zaterdag en zondag volgde dan een openingsweekend voor het grote publiek. En dat zakte massaal af naar de nieuwbouw op de hoek van Bosdreef en Fazantenstraat.

Massale opkomst en lovende woorden

Na de officiële inhuldiging op zaterdag voor zo’n 250 genodigden, opende het dienstencentrum ’t Fazantenhof zaterdag en zondag zijn deuren voor het grote publiek. Zeggen dat er een grote belangstelling was, is een regelrecht understatement.
Zaterdagnamiddag was er een ware overrompeling. Men had voor de zoetebekjes een honderdtal dessertbordjes voorzien. Die waren na goed anderhalf uur al uitverkocht. Omdat alle zitplaatsen in de cafetaria en de refter bezet waren, diende men stoelen te halen in de polyvalente ruimtes.
Lochristi zakte massaal af om het nieuwe dienstencentrum te bezichtigen en … te bewonderen! Want de commentaren waren unaniem lovend. Niet enkel over het prachtige gebouw, maar ook over het ruime en gevarieerde aanbod. Zondag was de opkomst net iets lager, maar toch was het behoorlijk druk.

Veel interesse voor cursussen en maaltijden

“De mensen komen vooral om informatie te krijgen over de cursussen” aldus Inge Severi en Anneke Denooze die zaterdag het onthaal verzekerden. “Heel wat cursussen zijn nu al volgeboekt, zeker alles wat met digitale technieken te maken heeft. We hebben al extra cursussen ‘Android – smartphone’ en ‘Aan de slag met de IPad’ voorzien. Maar ook de initiatie ‘Marokkaans koken’ kent heel wat succes en er werd deze namiddag massaal ingeschreven voor de cursus bloemschikken. Verder heel wat interesse voor onze maaltijden en ons kerstdiner is ook al volgeboekt.”
Zondagavond waren er nog (slechts) 2 vrije plaatsen voor het mosselfestijn op 10 november. Elf activiteiten waren al volgeboekt.

Workshops, informatie en randanimatie

Ook de workshops en de informatiestanden kenden tijdens dit weekend heel wat succes.
Hugo Meersseman demonstreerde glaskunst en lekkere muntthee kon je proeven op de infostand over “Marokkaans koken”. Artistiek talent viel te bewonderen in het schildersatelier en ook de computerklas en de initiaties in digitale technieken kenden heel wat interesse.

Op de benedenverdieping een aantal informatiestanden met daarbij “Kom op tegen Kanker”. Maar ook randanimatie met een grimestand en een erg leuke steltenloper die foto’s nam van het publiek.
Die kan u eerstdaags bekijken op de facebook-pagina van het dienstencentrum.
Buiten werd er duchtig rondjes gereden met de duofiets en de rolstoelfiets. Mits een kleine waarborg kunnen die in de toekomst gratis ontleend worden.

Spetterend optreden Taxi Lane en Aperitiefconcert Xeado Live Band

Zaterdagavond net iets minder publiek voor het optreden van Taxi Lane. Maar de afwezigen hadden ongelijk, want de coverband met frontvrouw Carine de Bruyne gaf er een ferme lap op. Twee uur lang vermaakten ze een 70-tal toeschouwers. Heel wat ambiance en 22 hits en 2 bisnummers werd er besloten met het glas in de hand op de tonen van “Iedereen is van de wereld”.

Eveneens een 70-tal toehoorders voor het aperitiefconcert van de Xeado Live Band op zondag. Zij kwamen met 22 muzikanten en een nieuw repertoire. De “Xeado Live Band 2.0“ zou Geert Noppe het nadien noemen bij radio VROB, want ook een nieuwe dirigent en heel wat nieuwe muzikanten. Het publiek wist het te smaken, net als de lekkere hapjes en het glaasje bubbels achteraf. En zo werd er nog eens getoost op dit nieuwe gebouw.

VROB met “De Praatbarak” en “ Zondags Aperitief”

Evenementenradio VROB zond het hele weekend uit vanuit de refter van ’t Fazantenhof. Het was vooral uitkijken naar “De Praatbarak” van Peter Vervaet. Hij ontving Krista Bracke die nogmaals haar aangrijpende verhaal deed. Krista zette haar eerste stappen in de radiowereld trouwens bij Radio VROB, toen nog in de garage van Eric Moeraert. Zij vertelde hoe ze nadien begon op de verkeersredactie van de VRT en opklom tot Radio 1-producer en presentatrice. In 2009 voelde ze zich niet goed en dacht aan een “opkomend griepje”. Na een interview diende ze echter afgevoerd met de ziekenwagen, raakte in coma en werd zelfs gereanimeerd. Oorzaak bleek een infectie met een vleesetende bacterie. Uiteindelijk dienden haar beide onderbenen geamputeerd.
Krista liep gisteren op de Pierkesloop in Gent voor het eerst 1km met blades. Ze schreef haar verhaal neer in haar boek “Mijn leven op stelten”.

Ook de tweede praatgast, Danny Clincke uit Laarne, bracht een boek uit met zijn ervaringen. In “Hartloper” vertelt Danny hoe hij destijds begon te lopen omwille van een zeer ongezonde levensstijl. Maar op 30 januari 2015 ging bij hem – letterlijk – het licht uit door een herseninfarct.
Danny ondervindt daarvan nog steeds de gevolgen: geen dieptezicht meer en een tunnelzicht. Maar hij loopt nog steeds. Toen bekend raakte dat “de warmste week” dit jaar in Puyenbroeck plaats vindt, besloot hij om – samen met een aantal loopvrienden – een actie op touw te zetten. LoLa4Life zal op 23 december voor het goede doel van Laarne/Kalken naar het podium van Studio Brussel in het provinciaal domein in Wachtebeke lopen.
Bert Vervaet had het onder meer over het belang van het WZC en over Petrus Ghesquire (1777-1850). Petrus was griffier in Lochristi en liet na zijn dood zijn hele fortuin na aan de gemeente. Daarmee werd in 1865 het eerste hospice gebouwd, de voorloper van het huidige woonzorgcentrum dat daarom de naam Sint-Pieter kreeg.

“Las Aceitunas” zorgde dan weer voor de muzikale omlijsting. Dit 30-koppige koor - onder leiding van Stefaan De Langhe - gaf in 2016 een erg gesmaakt optreden in de uitverkochte kerk van Hyfte.
Zij brachten 6 nummers waarvan “Besame Mucho”, “El Cumbanchero” en “Don Quijote” ongetwijfeld de gekendste zijn. Heel erg mooi en het publiek genoot.
Door het concert van de Xeado Live Band, konden Thierry en Gilbert slechts 2 gasten ontvangen in hun “Zondags Aperitief”. Burgemeester Yves Deswaene was uitgenodigd n.a.v. zijn kandidatuur voor een vierde ambtstermijn. Hij blikte eveneens vooruit op de inhuldiging van het nieuwe politiegebouw in de Dekenijstraat op 27 oktober en de opendeur de dag nadien. Geert Noppe kwam dan weer vertellen over de vernieuwing die de Xeado Live Band onderging en over het concert dat ze volgend weekend geven in de ArtCube (Hurstweg 8, 9000 Gent).
 Meer Informatie op https://www.xeado.be/

“Onze stoutste verwachtingen overtroffen”

Lochristinaar sprak zondagavond, op het einde van de namiddag, nog even kort met centrumleidster Nathalie De Mol en OCMW-secretaris Marianne Morant.
“Het was een heel erg geslaagd weekend. Onze stoutste verwachtingen werden - qua interesse en opkomst - ruim overtroffen. Het was een zeer goed moment voor de mensen om nu even kennis te kunnen maken met ons nieuwe centrum. Dat hoorden we ook bij de verschillende rondleidingen. Door de uitleg die we daarbij konden geven werden ook de filosofie en de doelstellingen van het dienstencentrum duidelijk. We kregen zelfs al voorstellen voor nieuwe cursussen, er is vraag naar “Duits” en “Schaken”.

Lochristinaar beleefde het hele openingsweekend en zorgde voor een uitgebreide fotoreeks van alle vernoemde activiteiten. Die foto’s vindt u op de facebook-pagina van Lochristinaar. Veel kijkplezier.