Lochristi viert 11 juli met “Lochristi Zingt” en cultuurlaureaat!

Bennie
0 reactie(s)
11 juli viering Lochristi 2017

© Bennie Vanderpiete

De kerk van Hijfte was zaterdag helemaal volgelopen voor “Lochristi Zingt”. Dit groot zangfeest, georganiseerd door de cultuurraad, vervangt sinds een aantal jaren de traditionele academische 11-juli-viering. Lochristi zingt ter gelegenheid van het feest van de Vlaamse gemeenschap! 

Schepen van Cultuur Marie-Claire Van Nieuwenhuyse mocht de 320 aanwezigen – een toch wel overwegend ouder publiek – verwelkomen. Daarna was het aan Jurgen Willems die het hele gebeuren erg stijlvol presenteerde.
De harmonie “Willen is Kunnen” opende met een instrumentaal nummer. Tony Van de Voorde - sinds 2015 dirigent van de plaatselijke harmonie - gaf geregeld het dirigeerstokje door aan Aron Van de Winckel, die dit jaar zijn Bachelorsdiploma behaalde aan het conservatorium van Gent. Aaron is eveneens dirigent van de Youth Band van Lochristi.Ibe Van Bouchaute

De voorbije maanden had de harmonie verscheidene keren gerepeteerd met een zevental lokale artiesten, die tijdens deze “Lochristi zingt” een hele rits traditionele en eigentijdse Vlaamse liedjes zouden brengen.
Ibe Van Bouchaute mocht als jongste van de deelnemende artiesten de spits afbijten en opende met “Kom van dat dak af” van Peter Koelewijn, gevolgd door “Dromen zijn bedrog” van Marco Borsato.
De 17-jarige Ibe - die gitaar, piano en ukelele speelt - maakte tot voor kort deel uit van Semper Pie. Zij zingt vooral folk- en popnummers laat zich inspireren door de muziek van The Lumineers of van singer-songwriters als Dodie. Ze trad hier dus duidelijk uit haar comfortzone. Maar vooral blijven optreden Ibe!

Sabine Boelaert

Sabina Boelaart nam in 1990 deel aan de Soundmixshow en was ook te zien op de Gentse Feesten als lid van de Johnny Car Band. Daarmee speelden ze ooit het voorprogramma van Rob de Nijs in Flanders Expo.

“Muziek en zingen zijn mijn leven. Voor altijd”, aldus Sabine.

 Zij bracht een erg mooie versie van “Geef de kinderen een wereld” van Dana Winner, waarna ze terug haar kleinzoontje op de arm nam en eens hard knuffelde.

Ritchie Paris

Ritchie Paris nam in 1986 voor het eerst deel aan een zangwedstijd. Na zijn deelname aan de VTM Soundmixshow in 1998, kwam zijn muzikale carrière in een stroomversnelling. Sindsdien is hij freelancezanger voor diverse orkesten en treedt sinds een vijftal jaren op met de pianist van Willy Somers. In 2007 nam hij een – eerste - eigen single op.
Zaterdag bracht hij eerst “Vlaanderen mijn land” van Will Tura en aansluitend Johan Verminnens “Laat me nu toch niet alleen”. Voor het eerst werd er overtuigend meegezongen door het publiek.
Eindigen deed Ritchie Paris met “Alleen gaan”, de Vlaamse versie van “My Way” (Frank Sinatra) dat eigenlijk een nummer van Claude François is (“Comme d’habitude”).

Cultuurlaureaat 2017 Lut Laureys

Na de pauze beklom Bert Vervaet het spreekgestoelte om de cultuurlaureaat bekend te maken. Maar Tony Van de Voorde en de harmonie verrasten de jarige Bert door “Happy Birthday” in te zetten.
De genomineerden voor de titel van Cultuurlaureaat waren dit jaar Tineke Boel, Lut Laureys, Romain Van Poucke en Kris Reynebeau. Met fotografe Lut Laureys deed de jury een opmerkelijke keuze.
Bert Vervaet roemde in zijn toespraak de vele duizenden foto’s en filmpjes die Lut nam tijdens talloze evenementen en feestelijkheden en daarmee het leven in Lochristi documenteerde.
“Lut is altijd bescheiden, beschikbaar en heeft aandacht voor de mensen” vertelde Bert ons achteraf. “Het waren 4 sterke kandidaten maar we moeten nu eenmaal kiezen”.

Martine De Beule

Accordeonvirtuose Martine De Beule zorgde daarna met het opzwepende “Circus Renz” voor de overgang naar het tweede muzikale gedeelte. Zij kreeg moeiteloos alle handen op elkaar. De sfeer zat er terug goed in. Sinds haar 7de volgt Martine accordeonlessen bij Bert Lenny en werd verschillende keren Belgisch kampioen in haar leeftijdscategorie. Ondanks het succes koos ze niet voor een professionele carrière als muzikant maar bleef lid van de harmonie en benadert muziek nog steeds als een hobby.

Luc De Vos en Willy De Bruyne

Schepen Marie-Claire van Nieuwenhuyse had Luc De Vos en Willy De Bruyne ooit eens horen zingen op een wijkkermis en hen gevraagd om te zingen om de 11-juli-viering. Ze deden het gisteren ondertussen al voor de vierde keer. Luc en Willy, die zelfs al eens door Luc Steeno uitgenodigd werden om te komen zingen op zijn podium, brachten de Vlaamse klassiekers “In de stille Kempen” en “Lichtjes van de Schelde”. Het publiek zong uit volle borst mee en op de eerste rijen werden de armen in elkaar gehaakt om te “schunkeln”.

Debbie Crommelinck

Rasartieste Debbie Crommelinck zette haar eerste muzikale passen in de muziekschool van Lochristi en het kamerkoor Furiant. In 2008 studeerde ze als Master in de dramatische kunst af aan het conservatorium van Brussel en kon als tv-actrice aan de slag bij o.m. studio 100. Op muzikaal vlak maakte ze deel uit het jeugdkoor Scala en s is sinds 2015 de leadzangeres van de covergroep The BaseBallBats. Zij bracht “Papa” van Jelle Cleymans (een erg moeilijk nummer) en “Een mooi verhaal” van Ann Christy.

Chris Corn

Chris Corn had zich moeten reppen om tijdig in Lochristi te geraken. Hij had die dag al drie optredens achter de rug, maar mocht deze “Lochristi zingt” afsluiten. Dat deed hij met “Mooie dagen” van Johan Verminnen en “Als de dag van toen” van Reinhard Mey.
Ook bij het slotnummer – “Messias” van Bart Peeters – deed hij een zeer verdienstelijke poging om het publiek te laten meezingen.
Waarna het tijd was voor “de Vlaamse leeuw” en om bij te praten bij een verfrissend glas.

De hoge opkomst toonde aan dat deze formule wel gesmaakt wordt en te verkiezen is boven een academische zitting. Maar als je Lochristi wil laten zingen, is de keuze van de nummers erg belangrijk. Het waren vooral de erg vertrouwde, langzamere, klassiekers die goed scoorden. Al bewees Martine met haar accordeon, dat je zelfs zonder zingen de zaal kan veroveren.
Voor wie het allemaal nog eens wil herbeleven, onderstaande fotoreeks.

(Foto’s © Bennie Vanderpiete)