Meer dan 3.000 kinderen en (groot-)ouders op tiende buitenspeeldag

Woensdag vond de tiende editie van de buitenspeeldag plaats. Lochristi blonk uit met een mooi aanbod en een puike organisatie. Meer dan 3000 kinderen en (groot-)ouders kwamen om zich uit te leven of te genieten.

De buitenspeeldag met 243 gemeenten

De buitenspeeldag werd in 2008 opgestart als initiatief van de Vlaamse overheid en Nickelodeon. Heel wat lokale besturen sprongen de afgelopen jaren mee op de kar, net als de kinder- en jeugdzenders Ketnet, VTM KZoom en Studio 100 TV. Deze vier zenders blijven dan van 13 tot 17 uur op zwart om de kinderen te motiveren zeker buiten te spelen.
Woensdag was er dus de tiende editie. 243 Gemeenten namen deel, de kinderen konden zich op 408 locaties uitleven. Het bleef tijdens deze jubileumeditie de hele middag droog, maar een koude noordoostenwind maakte dat een jas geen overbodige luxe was.

3.000 deelnemers in Lochristi

Het koudere weer drukte ook in Lochristi ongetwijfeld een beetje de opkomst. Geen overrompeling dus bij het begin van de middag. Maar iets later – nadat heel wat kleintjes hun middagdutje gedaan hadden – werd het steeds drukker.
Uiteindelijk klokte men in onze gemeente af op 2.914 geregistreerde deelnemers (zowel kindjes als volwassenen). Tel daarbij al diegenen die niet aan de controlepost passeerden en er waren dus ruim drieduizend bezoekers.

Erg puike organisatie

Een heel erg mooie opkomst en niets dan glunderende gezichten. Niet verwonderlijk want voor die drieduizend bezoekers waren er maar liefst 26 attracties, waaronder terug heel wat nieuwigheden.

“We hebben een werkgroep waarmee we geregeld samenkomen om te kijken wat we kunnen verbeteren en welke nieuwigheden we zouden kunnen aanbieden. Eén van die ideeën voor dit jaar was de attractie met de Zorbballen (de opblaasbare ballen waarin je op het water kon lopen of rillen). De eerste attracties voor de buitenspeeldag boeken we dan al in december, dus 5 maanden op voorhand” aldus Sophie Mingels van de Jeugddienst.

“We zijn ook heel erg tevreden met de opkomst en alles is heel vlot verlopen. Voor het goede verloop van deze editie konden we bovendien rekenen op een 30-tal leerlingen van Edugo, een 35-tal vrijwilligers van de jeugdverenigingen en een 40-tal jongeren en medewerkers van het speelplein en de jeugdraden.”

En dan is er uiteraard nog het enthousiaste personeel van de gemeentediensten.
Heel wat helpende handen en dat was duidelijk te merken. Een erg puike organisatie en alles verliep heel erg vlot.

Dat was ook de teneur die we hoorden bij een aantal ouders en grootouders.

26 Attracties en “Reginald en de Bosbeesten”.

Uiteraard ook dit jaar terug heel wat avonturen op luchtkussens. Vooral de hindernissenbaan “BootCamp” bleek – gemeten aan de rij wachtende kinderen – een schot in de roos. Maar ook wie het graag wat rustiger had, kwam aan zijn trekken: ponyritjes, grime, Zipla’s vertelcaravan of bewonderend kijken naar de jongeren die hun kunde demonstreerden met hun BMX, step of skateboard.

Voor de kleutertjes terug een eigen kleuterdorp met zelfs een heuse knuffelboerderij.
Tussen al het speelplezier door ook de nodige “bewustmaking” van onze jongeren, met speciale aandacht voor de kinderrechten, het milieu, de bestrijding van zwerfvuil of het drinken van gezond (kraantjes)water.

Voor de lokale jeugdverenigingen is de buitenspeeldag ook een uitgelezen kans om de kas te spijzen door middel van de nodige drank- en eetstandjes. Het aanbod ging van ijsjes tot hotdogs, over wafels en frietjes tot zelfs allerlei sapjes.

En KSA en Chiro Zaffelare maakten handig van de gelegenheid gebruik om nog wat reclame te maken voor hun fuif zaterdag a.s.

Ook dit jaar was de Boudewijnlaan verkeersvrij gemaakt en stond de podiumwagen van de gemeente parking aan het (gesloten) skatepark.
Deze keer voor een optreden van “Reginald en de BosBeesten”. Het was toevallig net de verjaardag van zangeres Amanda. Dat diende gevierd met een spetterend optreden waarvoor net te weinig jongeren de attracties verlieten om mee te zingen en te dansen. Aan het enthousiasme van de band lag het zeker niet. Heel erg leuk optreden van deze feestband voor kinderen!

Bedankt en op naar editie 2018! Geniet in afwachting alvast van onze fotoreeks van de buitenspeeldag.

 

Scroll naar boven