Milieuvriendelijk nieuws

Over thuiscomposteren en kringlooptuinieren, koken met versgeplukte tuinkruiden, bijvriendelijk bloemenzaad en fijnstofconcentraties door houtverbranding.

Thuiscomposteren

compostvaten IDM Lokeren

Leer de basisprincipes en enkele kringlooptechnieken om zo tientallen euro’s te besparen en tuin- en keukenresten te gebruiken als grondstof. Er zijn verschillende sessies. In Lochristi – bib Koning Boudewijnlaan – gaat het theoretische gedeelte door op dinsdag 2 mei om 19 uur en voor de praktijk bij IDM in Lokeren heb je keuze tussen zaterdag 6 mei 2017 om 09.30 uur en woensdag 10 mei om 19 uur.

Deelname is gratis – inschrijven verplicht via IDM –Tjen Hillaert 09 340 60 37 – tjen.hillaert@idm.be

Koken met versgeplukte tuinkruiden

kruidentuin zelfpluktuin Rawijs

Hoe gebruik je verschillende kruiden in eenvoudige gerechtjes en broodsmeersels? Hoe geef je gerechten dat extra karakter? Tijdens deze kookworkshop bereid je een aantal lekkere gerechten met diverse tuin(on)kruiden. Je leert een aantal bewaar- en verwerkingstechnieken gebruiken, aangepast aan kruiden. Dat maakt kunstmatige smaakstoffen overbodig.

Aan de slag met versgeplukte kruiden van het moment, uit eigen tuin of uit je terraspot of – gewoon – met bekende kruiden, die je zomaar in het wild kan vinden.

Waar en wanneer?

Rawijs, Koning Albertlaan 101, 9080 Lochristi op 17 mei van 19.30 tot 22.30 uur.

Kostprijs?

10 euro voor leden en 12 voor niet-leden (kookactiviteit met hapjes)

Inschrijven?

Tot 8 mei 2017 via Ann Boeckx – ann@veltreinaert.be of 0487 67 74 99

Bloemenzaad

Je kan het bloemenzaad (bernagie) nog afhalen op het gemeentehuis zolang er nog voorraad is. Zaaien kan nog tot eind mei en dan is er bloei tot september. Meer informatie www.lochristi.be/bijen

Houtverbranding en fijnstofconcentraties

Houtverbranding draagt tot één derde bij aan de totale hoeveelheid fijn stof in de lucht in de winter. Dat blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd in de winter van 2015-2016 in een woonwijk in Dessel.

Bij vuur stoken komen er ook kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) vrij. Uit metingen in de schouw blijkt ook dat er qua uitstoot grote verschillen zijn tussen verwarmingsinstallaties.

Vooral in woongebied speelt houtverbranding een belangrijke rol in de lokale luchtvervuiling. De VMM lanceerde daarom eind 2016 een stookadvies waarbij op dagen met slechte luchtkwaliteit wordt aangeraden zo min mogelijk hout te verbranden.

Meer informatie over het stookadvies kan je vinden op www.vmm.be/stookadvies

Om de impact van houtverbranding op de lokale luchtkwaliteit na te gaan, heeft de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in opdracht van de VMM metingen uitgevoerd in Dessel.

Metingen in omgevingslucht, in schouwen en vooraf de inwoners gevraagd naar hun stookgedrag. 44 procent van de buurtbewoners in de onderzochte wijk in Dessel gebruikt houtverbranding als (bij)verwarming. Meestal verbranden ze daarbij blokken hout in een cassette of kachel.

Voor het eerst heeft men de bijdrage van houtverbranding continu gemeten in plaats van één filtermeting per dag. Zo kunnen ze zien wat de bijdrage van houtverbranding is gedurende een hele dag en worden piekmomenten zichtbaar.

De resultaten van deze studie komen goed overeen met waarden uit internationaal onderzoek en bevestigen de emissiewaarden die we al langer hanteren.

 

Scroll naar boven