Nieuws Haven Gent

Het oudste cruiseschip, riviercruises, hagelnetten, investeringen en tunnelwerken.

Astoria

Op 28 maart 2017 kreeg de haven van Gent voor het eerst bezoek van het zeecruiseschip ‘Astoria’. Het is het oudste nog varende cruiseschip ter wereld. Het cruiseschip lag afgemeerd aan de Rigakaai op de grens tussen de haven en de stad. Het kwam via Amsterdam naar Gent en voer dezelfde dag nog uit richting Rouen met 471 passagiers en 236 bemanningsleden aan boord.

Het cruiseschip ‘Astoria’ ging op 9 september 1946 in de vaart. Decennialang was het een lijnschip dat op regelmatige basis van de ene naar de andere haven passagiers verscheepte. Momenteel is het een zeecruiseschip en vaart het onder Portugese vlag. Het is 160 meter lang, 21 meter breed en komt met een diepgang van 7,60 meter.

Riviercruises

De haven verwacht dit jaar 251 riviercruises. Het belooft de komende maanden weer druk te worden aan de Rigakaai waar vaak zelfs verschillende cruiseschepen tegelijk voor en naast elkaar liggen.

De Zwitserse riviercruiseschepen ‘Viking Skirnir’ en ‘Amaprima’ arriveerden op maandag 27 maart. Het merendeel komt nog steeds uit Duitsland en Zwitserland. In 2016 brachten 266 cruisers – evenveel als in het recordjaar 2014 – in totaal 29.147 passagiers tot in Gent. Tal van passagiers bezoeken één van de Gentse musea, krijgen een rondleiding met gids in het historische centrum of gaan er shoppen.

Sinds 2007 zitten de binnenvaartcruises in Gent duidelijk in de lift. Een overzicht van de voorbije jaren: 76 in 2005, 155 in 2006, 182 in 2007, 211 in 2008, 172 in 2009, 187 in 2010, 196 in 2011, 216 in 2012, 240 in 2013, 266 in 2014 (recordjaar), 226 in 2015 en 266 in 216 (evenaring van recordjaar 2014)

Hagelnetten op parkings Honda

Sinds begin deze maand plooit Honda Motor Europe Logistics hagelnetten uit. Sinds oktober 2016 zijn de wagenparkings aan de Langerbruggestraat in de Gentse haven voorzien van netten om de auto’s te beschermen tegen hagelbuien. Het betreft een investering van ongeveer 2,5 miljoen euro. De netten bieden bescherming aan maar liefst 5.250 wagens.

De netten worden vooral in de warmste maanden (april tot en met september) aangewend aangezien de kans op hevige hagelbuien in de zomer het grootst is. Van oktober tot en met maart worden de netten dichtgeplooid. Voor de bouw van de hagelnetten werden 992 ankerpalen en 1.668 bovengrondse palen geïnstalleerd. Die combinatie van steunpalen draagt 107.050 meter staalkabels. Aan de staalkabels werden maar liefst 30.736 lopende meter netten bevestigd.

DFDS versterkt zijn positie in de haven van Gent

Dit is het resultaat van de beslissingen om het aantal ro/ro-afvaarten voor vrachtvervoer tussen Gent en Göteborg te verhogen en om de verankering in het achterland te versterken door containers in een vast schema driemaal per week aan boord van binnenschepen in de richting van Antwerpen en Rotterdam te vervoeren.

Met drie zeeschepen verzorgt DFDS nu zes afvaarten per week op zijn vrachtroute tussen Gent en Göteborg. Tijdens de zomer van 2017 wordt de ARK Germania als vierde schip toegevoegd op deze route. Daardoor verhoogt het aantal wekelijkse afvaarten van zes naar acht om tegemoet te komen aan de groeiende nood aan capaciteit voor de klanten en als stimulans van de activiteiten in de haven van Gent.

Het ro/roverkeer van DFDS zorgt ervoor dat Zweden jaar na jaar één van de belangrijkste handelspartners van de haven is.

Het logistiek bedrijf DSV Solutions blijft investeren

DSV Solutions breidt zijn activiteiten in zijn Belgisch hoofdkwartier verder uit. Vorig jaar nog werd een hoogbouwmagazijn met een oppervlakte van 45.000 m² opgeleverd als uitbreiding van de bestaande faciliteiten in Gent. Met de bouw van een nieuwe loods en kantoorgebouwen op het huidige bedrijfsterrein in het Skaldenpark, creëert DSV Solutions nu bijkomende capaciteit speciaal bedoeld voor verwerking van producten voor de gezondheidszorg en de farmaceutische sector. Zo kan het bedrijf vanuit Gent nog beter inspelen op de zeer korte leveringstermijnen voor de toelevering aan ziekenhuizen van implantaten en medische hulpmiddelen.

Het distributiecentrum wordt 35.000 m² groot. Hiermee komt de totale opslagcapaciteit in de Gentse haven op 80.000 m². De werkzaamheden starten in juni en het pand zal operationeel zijn in mei 2018. Deze investering maakt het mogelijk het cliënteel verder uit te breiden en dito tewerkstellingsmogelijkheden te creëren.

Renovatiewerken Zelzatetunnel

De tunnel op de E34 onder het Kanaal Gent-Terneuzen is aan een opknapbeurt toe. Op 27 maart 2017 ging het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aan de slag om de wanden, het wegdek en de voegen van de tunnel aan te pakken.

De werken moeten het rijcomfort verbeteren, de geluidsoverlast verminderen en de tunnel terug waterdicht maken. Verkeer op de E34 blijft gedurende de werkzaamheden in beide richtingen mogelijk, weliswaar over één rijstrook in plaats van twee. In november 2017 moeten alle werken klaar zijn.

Vanaf september 2017 start het Agentschap ook met de onderhoudswerken op de E34/N49 expresweg richting Antwerpen. Tussen de Zelzatetunnel en Moerbeke krijgt het wegdek over een afstand van 8 km een nieuwe verharding. Alle informatie over de beide werven vindt u op http://wegenenverkeer.be/zelzate

Scroll naar boven