Ondertekening SAVE charter

De 4 burgemeesters van de politiezone Puyenbroeck ondertekenden samen met de poliechef het SAVE charter ‘steden en gemeenten’ van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). Zo werden ze de 59ste, 60ste, 61ste en 62ste gemeente die het charter ondertekenen.

Ondertussen gaan al 79 van de 308 Vlaamse gemeenten/steden deze uitdaging aan. OVK is een lotgenotenverenging die mensen die een kind verloren in het verkeer ondersteunt en ze werd in 1995 als vzw opgericht. Verkeersonveiligheid staat hierbij centraal. SAVE staat voor Samen Actief voor Veilig Verkeer en de lokale besturen willen op die manier een duidelijk signaal geven zich te willen inzetten voor meer verkeersveiligheid.

In 2014 werden in de PZ5416 765 verkeersongevallen vastgesteld en dat waren er 70 minder dan in 2013. Het aantal gewonden daalde met 32% maar er vielen ook 2 dodelijke slachtoffers. De meeste ongevallen gebeurden in Lochristi.
Het SAVE charter bestaat uit 7 doelstellingen die een grotere veiligheid beogen voor elke weggebruiker en voor jongeren en kinderen in het bijzonder.

De opmaak van een verkeersveiligheidsanalyse, de implementatie van het STOP-principe, de afstemming van het mobiliteitsbeleid op kinderen en jongeren, het garanderen van een hoog handhavingniveau, de voorbeeldfunctie van de gemeente en haar beleidsverantwoordelijken, actieve sensibilisatie- en educatiebeleid, de opvang van verkeersslachtoffers optimaliseren.

Dit zijn de 7 engagementen die werden aangegaan en die de volgende maanden en jaren worden uitgewerkt in het lokaal beleid om uiteindelijk SAVE te zijn.
Er komen wellicht opleidingen voor gemachtigde opzichters, meer ondersteuning via elektronische middelen – automatische nummerplaatherkenning – en een infogids voor slachtoffers.

Elke gemeente neemt eigen preventieve maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid en ook eventueel infrastructurele zoals het versmallen van rijbanen, verkeersdrempels en kussens. De handhaving is aan de Politie.

De scholenkaart is er sinds enkele weken  en het verkeersbord ‘spelende kinderen’ bestaat al een hele tijd.

SAVE Lochristi

SAVE charter PZ 5416 politiezone Puyenbroeck
 

Scroll naar boven