Op bezoek in de oude brouwerij

Kunst, wijn en gin waren de ingrediënten bij ons bezoek aan de oude brouwerij in de Kerkstraat van Zaffelare waar de familie Neyt ook woont. We kennen hen vooral van restaurant & feestzalen De Lozen Boer maar ze zijn ook door kunst en cultuur gepassioneerd en hebben nu ook een eigen gin.

De Lozen Boer bestaat al sinds 1955 en nu werkt de derde generatie al volop mee in deze unieke zaak. Lochristinaar ging langs om met Patrick over wijn, gin en kunst te praten.

Kunst

t Hof van Keysers Zaffelare

In maart 2017 ging er een eerste kunsttentoonstelling door in de oude brouwerij Kerkstraat 24 te Zaffelare – galerie 't Hof van Keysers. Thema was het postimpressionisme en het luminisme in de periode 1900-1930 met vooral Vlaamse meesters.

Patrick Neyt: “ Het is de bedoeling om twee maal per jaar een tentoonstelling te organiseren met kunstwerken, die ik in de afgelopen jaren aankocht. De eerstvolgende komt er aan in oktober 2017. Het is niet zo zeer de bedoeling te verkopen maar dat kan ook, wanneer er interesse is.”

t Hof van Keysers Zaffelare

Marnix De Keukelaere

Tussendoor kunnen ook andere exposities in de oude brouwerij. Op 2, 3 en 4 juni 2017 stelt Marnix De Keukelaere fotografisch werk voor in de brouwerij. Op vrijdag 2/6 is iedereen welkom van 18 tot 23 uur en op zaterdag en zondag van 11 tot 19 uur. Zie www.behance.net/marnixdekec8ea

fototentoonstelling Marnix De Keukelaere

Heb je altijd al met fotografie gewerkt?

“ Eigenlijk heeft fotografie altijd al een belangrijke rol gespeeld in mijn werk. Ook toen ik nog schilderde was een foto vaak het uitgangspunt. De laatste vijftien jaar is digitale fotografie het medium bij uitstek geworden waarmee ik werk. Nochtans zie ik mezelf niet als fotograaf; ik blijf een beeldend kunstenaar die fotografie als medium gebruikt.

Hoe komen de fotografische beelden tot stand?

Wachten tot een beeld zich voor mijn camera aandient ligt me niet echt. Het soort werk dat ik maak ziet er misschien uit als een weergave van iets dat zich op een bepaald moment voor de camera afspeelde maar meestal is het eindresultaat een mix van op atelier gefotografeerde architecturale decors of schaalmodellen en foto’s van reële voorwerpen of zelfs personages. Soms introduceer ik elementen die ik op atelier fotografeerde in opnames die ik buiten realiseerde. Ik leg mezelf wat dat betreft geen beperkingen op.

Waar komen de beelden die je maakt vandaan?

Doorgaans dringen de beelden die ik maak zich spontaan aan me op. Soms, net voor, tijdens of zelfs na het productieproces ontdek ik waarover het eigenlijk gaat. Architectuur en in bredere zin, ruimtelijke voorstellingen, zijn dingen die me altijd al hebben bezig gehouden. Zelfs in de stillevens die ik maakte is dat architecturale aspect aanwezig.

Marnix De Keukelaere

Wat kan je zoal inspireren?

Literatuur is vaak een referentiepunt. Zo maakte ik een serie rond het fictieve personage Frenhofer uit Honoré De Balzac’s “Le chef d’oeuvre inconnu” of een reeks geïnspireerd op “La Vie mode d’emploi” van Georges Perec. Bij mijn reeks met landschappen kwam spontaan “The lay of the Land” van Richard Ford als referentiekader naar boven.”

Wijn

wijnkelder De Lozen Boer

In het restaurant en de feestzalen wordt uiteraard ook wijn gedronken. Patrick Neyt importeert rechtsreeks en is een Loirespecialist. De chenin blanc ligt hem zeer nauw aan het hart. In oktober wordt opnieuw een degustatieweekend georganiseerd waar wijnen uit Italië, Spanje en Portugal worden voorgesteld naast uiteraard bijna alle Franse regio’s. Je betaalt 10 euro toegangsgeld maar wie 100 euro wijn koopt, krijgt dat bedrag terug.

Gin

gin De Lozen Boer

Sinds enkele maanden hebben ze nu ook hun eigen gin, gedistilleerd in een klein bedrijfje. Het bevat 40% alcohol en wordt geserveerd in het restaurant en het pannenkoekenhuisje en wordt ook verkocht. Het past perfect bij botanicals als jeneverbes, verveine, citroen en sinaasappel. De voorkeur gaat uit naar de mediterranean tonic van Fever Tree.

Informatie: www.facebook.com/De-Lozen-Boer-453100801418285www.delozenboer.be

Scroll naar boven