Open tuinen met Landelijke Gilden

In het voorbije weekend gingen heel veel tuinpoorten open. Vlaco werkte mee met Open-Tuinen van de landelijke Gilden en wij trokken richting Laarne.

Dorpsstraat 17 Laarne

Het is een uniek plekje, pal in het centrum van het lieflijk aandoende Laarne, waar het dorpszicht zo goed als mogelijk bewaard blijft. Recht tegenover gemeentehuis en kerk is dit een wat idyllisch en nostalgische oase, vol groene rust en stilte, met kunst mooi aangekleed.

De tuin dateert al van in (of voor) de 18e eeuw en kreeg zijn huidige vorm in de 19e eeuw. In 2016 werd de tuin opnieuw onder handen genomen door tuinaannemer Tom Vermeulen uit Afsnee samen met tuinarchitect Hendrik De Vis uit Merelbeke. De structuren en grote indelingen werden behouden, de aanplanting werd toegevoegd en/of gewijzigd.

Het is een tuin in landschapstijl bestaande uit een siertuin en een dieper gelegen nutstuin. De indeling is typerend voor de 19e eeuw. De siertuin bevindt zich achter de verharde binnenplaats en is ervan door fraai hekwerk gescheiden.

Dieper gelegen ligt de nutstuin. Deze is opgedeeld in een moestuin (nu open grasvlakte omringd door bessenstruiken) en een hoogstam boomgaard. De tuin grenst achteraan aan de straat met een hoge berm en een rij linden.

De functionele opsplitsing, zoals gebruikelijk in de 19e eeuw, wordt visueel ook door paden en aanplantingen geaccentueerd. Deze accenten werden behouden bij de heraanleg.

Het is een tuin met enkele opmerkelijke solitaire bomen en bomengroepen, graspartijen en reliëfverschillen. De dieperliggende vijver – die snakt naar water – en een gebogen berm duiden samen met een groep van vijf beuken de scheiding aan tussen de sier- en de opbrengsttuin.

Historiek

Deze site heeft steeds deel uitgemaakt van het economisch leven in Laarne. De laatste eeuwen waren hier achtereenvolgens een notaris, een olieslager en een brouwer actief. De verandering van functie ging telkens gepaard met ingrijpende verbouwingen, waarvan de laatste van1883 dateert.

August De Visscher kocht in 1846 het bestaande huis van notaris Albert Bauwens. Gustave maakte in 1871 van de olieslagerij ‘Brouwerij De Visscher-De Roover’. Hiervoor had hij extra percelen gekocht en achterliggende stallen. De brouwerij werd verder gezet door de zoon van Gustave, Joseph De Visscher. Tot 1930 was hij brouwer. Dan werden de gebouwen omgevormd tot een bieruitzetterij voor brouwerij De Hoprank uit Gent. Deze Gentse brouwerij veranderde in 1935 haar naam in ‘Brouwerij Meiresonne’.

Kerkstraat 107 Laarne

Op zondag waren we te gast bij Antoine en Jo in de Kerkstraat waar een alleenstaande woning met grote achterliggende tuin (3800 m²) kon worden bezocht.

Hier siertuin, moestuin, vijver, bloemenweide en pluimvee. Antoine is ook imker en dat geeft een extra. Geen kerk in deze straat en dat is wellicht een unicum in Vlaanderen?

Deze tuin is vrij open en toch ook wat gecompartimenteerd door hagen en struiken. Veel mooie, oude bomen die voor koelte zorgen bij de temperaturen van de vorige weken.

Deze tuin werd enkele jaren geleden ruimtelijk heringericht met bijenvriendelijke planten en struiken. Ondanks de heel goede zorgen heeft ook hier de bijenziekte hard toegeslagen en reduceerden de afgelopen winters de kolonies weer tot één kast.

Ze verkopen ook honing maar die eerste oogst 2017 was ’s middags al helemaal de deur uit.

Met Vlaco mochten we gratis compost verdelen en kleedde een feestelijke inspiratiebox onze ministand aan. Heel veel tuinvragen over thuiscomposteren en kringlooptuinieren en met de receptjes ‘Red de restjes’ legden we ook het accent op voedselverspilling. Het thema 2017 is dan ook ‘ Compost jouw smaakmaker’ maar het waren toch vooral de tuinen die de groene vingers prikkelden.

Meer informatie: www.landelijkegilden.be/deelnemen/campagnes/open-tuinenwww.landelijkegilden.be/informeren/actualiteit/vlaco-staat-je-te-woord-heel-wat-open-tuinen

Scroll naar boven