Oxfam Wereldwinkel is verhuisd

Zaterdag heropende de wereldwinkel haar deuren. De volgende jaren zijn ze in Dorp Oost 154 gehuisvest, vlak naast de kringloopwinkel. Lodejo was de afgelopen jaren hun vaste stek. Het OWW verhaal begon zo’n 19 jaar geleden.

Licht, lucht en een mooi assortiment in de woonkamer van het Oxfamhuis maar vooral veel enthousiasme en engagement bij de vrijwilligers en klanten. Dat proefden we afgelopen zaterdag.

Koffie, fruitsap en wijn worden het meest verkocht binnen het uitgebreide gamma. Meteen werd ook een nieuwigheid gelanceerd, de Oxfam-klantenkaart. Per 10 euro krijg je een stempel en je getrouwheid wordt al na 5 stempels met een attentie gewaardeerd maar je kan nog even verder winkelen voor een volle spaarkaart met een mooie wijn.

Oxfam Wereldwinkel Lochristi

Oxfam is Fair Trade maar Fair Trade is heel veel meer dan Oxfam alleen. Eerlijke handel kan men ook perfect associëren met grote retailers zoals Delhaize, Colruyt, Aldi, Lidl, Carrefour, Bio Planet en andere warenhuizen. Zowat elke supermarktketen stapte al mee in het verhaal van eerlijke en duurzame handel. Meer informatie: http://fairtradebelgium.be/nl

Oxfam Wereldwinkel Lochristi

De wereldwinkels draaien meestal op vrijwilligers en ondersteuning van lokale besturen, net zoals hier. Veel steden en gemeenten zijn al een tijd Fair Trade. Lochristi volgt wellicht nog dit jaar. De laatste duurzame stenen worden gelegd in samenwerking. Hiervoor werd een werkgroep opgericht, al staat niet iedereen even positief in dit verhaal. We besteedden er al aandacht aan tijdens de week van de Fair Trade www.lochristinaar.com/nieuws/werelddag-fair-trade-2016

Oxfam Wereldwinkel Lochristi

In Nederland zijn ze al een flinke stap verder en gaat het niet langer om niche en vrijwillig engagement. Daar sluiten deze shops omdat warenhuizen de verkoop hebben overgenomen. Sinds 2009 zijn al meer dan 70 winkels dichtgegaan. Ook hier draait het om enthousiasme en engagement maar de beperkte openingsuren maken het de consument niet makkelijk toegankelijk, nu ook online inkopen steeds meer ingang vinden.

In warenhuizen steeg de verkoop in 2015 in Nederland met 28% en Albert Heijn was de eerste, die mee in het verhaal stapte meer dan 10 jaar geleden. Missie geslaagd zeg je dan maar dat is ook wat kort door de bocht.

Oxfam Wereldwinkel Lochristi

Eén van de verantwoordelijken in Nederland formuleerde het zo: “ Het vertrouwen van consumenten in de voedingsindustrie is laag. Wereldwinkels hebben wel het vertrouwen van consumenten, omdat ze enkel producten verkopen die aan hoge sociale standaarden voldoen.'' 

Openingsuren van de lokale winkel? www.oxfamwereldwinkels.be/nl/winkels/lochristi

Oxfam Wereldwinkel Lochristi Dorp Oost 154

Scroll naar boven