Richting milieuvriendelijker 2020?

Het komt snel dichtbij en we halen die -20% CO2 misschien niet. Vorige week maandag was er de klimaattafel en donderdag zat de milieuadviesraad samen. Draagt het bestuur een kiezel bij terwijl rotsbokken nodig zijn?

Het is zelfs een verhaal van believers en anderen geworden. Al Gore was ooit bijna president en toen kwam Trump. In de gemeenteraad onthield de oppositie zich al brachten deze partijen er op Vlaams niveau nog niet veel van terecht. Ook Federaal zitten er communautaire angels onder het gras. Groen wil sneller vooruit gaan.

Reactie Groen

Lochristi heeft een plan en er was participatie met ideeën.

“ Het gemeentebestuur riep op ideeën te geven over het concreet maken van een lokaal klimaatplan 2020. Dit leverde een mooie verzameling praktische resultaten op waarmee het gemeentebestuur meteen aan de slag zou kunnen. Vandaag komen ze met de resultaten. En die zijn teleurstellend. Verder dan een paar vage, vrijblijvende verbeteringen voor het leefmilieu gaat het niet. Bovendien zijn sommige doelstellingen onrealistisch, zoals het invoeren van een trambus.”

Teleurstellend

“ We vinden het vooral triest dat de ambitieuze ideeën van de inwoners niet te vinden zijn in het klimaatplan dat vandaag voorligt. Het is niet genoeg om een inspraakmoment te organiseren en dan niets meer van je laten horen. Echte participatie betekent dat je een samentraject aflegt. “

Milieuadviesraad

“ Daarnaast eisen we dat de milieuadviesraad (MAR) haar rol echt kan spelen. Nu heeft deze raad het klimaatplan pas gezien nadat de gemeenteraad het had goedgekeurd. Dat is lachen met mensen die in de adviesraad goed werk willen leveren.”

Milieuvriendelijker Lochristi 2020

Voorstellen

“ Voor nieuwe verkavelingen en bouwaanvragen moeten de eisen strenger, zodat klimaatneutraal bouwen eerder regel dan uitzondering zal worden.

Autoluwe straten in schoolomgevingen en verkavelingen, schoolstraten, eenrichtingsverkeer in woonstraten, kunnen in samenspraak met de school en buurt tot stand komen. Bij het herinrichten van de openbare ruimte moeten gezonde en aangename dorpskernen het uitgangspunt zijn. Ook die oefening kunnen we samen met buurtbewoners maken.”

2050 is nog veraf en die ‘betonstop’ ook, in een bijna urbaan landschap als Lochristi zo verder bebouwd wordt.

 

Scroll naar boven