Thierry Van Hecke laat “The Garnets” nog één keer herleven!

Bennie
2 reactie(s)
Thierry Van Hecke laat “The Garnets” nog één keer herleven!

© Bennie Vanderpiete

Vrijdag gaan de Zaffelaarse Belevenissen van start. Dit jaar op zondag met kleppers als Laura Tesoro en Niels Destadsbader. Maar het hoogtepunt volgt ongetwijfeld op maandag. Het allerlaatste reünie-concert van “The Garnets”. Lochristinaar.com sprak met Thierry Van Hecke, de man die dit huzarenstukje volbracht.

De drijvende kracht

Toen Thierry 45 jaar geleden het levenslicht zag, woonden zijn ouders in Deurne waar ze een voedingswinkel uitbaatten. Vier jaar later lieten ze Antwerpen achter zich en keerden terug naar hun geboortestreek. De familie kwam inwonen bij Thierry’s grootvader. Die was weduwnaar en woonde in de Lichtelarestraat in Lochristi. De lagere school doorliep Thierry dan in de GBS Lochristi waar hij nog les kreeg van Geert Mallems. Vervolgens trok hij naar Brugge om er in “Ter Groene Poorte” een beenhouwersopleiding te volgen. Een beroep dat hij ook enkele jaren zou uitoefenen bij een groot distributeur. Maar stiekem droomde hij van een eigen zaak. Toen in 1995 krantenwinkel Skoebidoe in Zaffelare te koop stond, twijfelde hij niet om de zaak over te nemen. Hier woont hij nu nog steeds, samen met zijn echtgenote, zoon en dochter.
Ondertussen werd Thierry de drijvende kracht achter de Zaffelaarse belevenissen, de vzw die 6 jaar geleden opgericht werd toen het plaatselijke feestcomité uiteenviel. En wat klein begon, is vandaag een begrip. Zelfs in de artiestenwereld. Volgend weekend brengt hij sterren als Laura Tesoro en Niels Destadsbader naar Zaffelare. En op maandag is er de allerlaatste reünie van The Garnets.
Tijd voor een gesprek en dus ging Lochristinaar op de koffie.

Thierry, een leven voor muziek?

“Muziek heeft altijd een zeer belangrijke plaats ingenomen in mijn leven. Zelf speel ik geen instrument, maar ik “beleef” zeer graag muziek. En muziek mag je zeer breed beschouwen. Ik kan hard genieten van een rockconcert of een dagje Tomorrowland, maar ook van een Vlaamse schlageravond. Verleden jaar organiseerde ik nog een bus naar het Antwerps sportpaleis voor het optreden van Dimitri Vegas en Like Mike. Men contacteerde me al om te vragen of ik het dit jaar nog eens wil over doen.
In mijn jonge jaren ben ik ook nog dj geweest, zelfs enkele jaren in het Feestpaleis. Maar daar stopte ik mee toen ik hier de zaak overnam. Verder was ik ook altijd actief bij een radio. Eerst bij radio You, later bij radio Contact. En toen Dirk Vanluchene twee jaar terug evenementenradio VROB boven de doopvont hield, heb ik hem gecontacteerd.”

En dan de Zaffelaarse belevenissen?

“In 1989 organiseerde ik mijn eerste concert. Rond de kerstperiode zouden we een fuif geven met een klein optreden. De opbrengst zou naar Hartekinderen gaan, een organisatie die zich inzette voor kindjes met hartproblemen. We begonnen tijdig met de voorbereidingen en boekten in januari Clouseau. Toen nog een klein, vrijwel onbekend, groepje. Maar die zomer braken ze door en begon de Clouseaumania. We verkochten drieduizend tickets!
6 jaar geleden heb ik me geëngageerd in Zaffelaarse belevenissen, de vzw die opgericht werd na het uiteenvallen van het plaatselijke feestcomité. Daarmee organiseren we een drietal evenementen per jaar, meestal met een paar optredens bij.
Ons eerste evenement was een Kerstdrink in 2011 met Chris Corn en Kurt Burgelman van Biezebaaze als muzikale gasten. Jaar na jaar zijn we gegroeid. Verleden jaar, tijdens de zomerkermis bereikten we een nieuw hoogtepunt met het concert van Raymond Van het Groenewoud.”

Hoe krijg je die sterren naar Zaffelare?

“Eerst en vooral moet je proberen in te schatten welke artiesten (nog) succes zullen hebben en ze tijdig vast te leggen. Niels Destadsbader, die zondag optreedt, hebben we meer dan een jaar geleden geboekt. Ondertussen verwierf hij nog meer bekendheid en steeg ook zijn prijs voor een optreden. Ik weet niet of we hem vandaag nog zouden kunnen vastleggen. Je mag niet vergeten dat Zaffelaarse Belevenissen een gratis festival is. Enkel voor de Comedy Night vragen we inkom.
Raymond van het Groenewoud sprak ik ooit aan na een optreden. Het heeft me heel wat telefoontjes en onderhandelen gekost, voor we tot een overeenkomst kwamen. En nu zijn we op een punt gekomen dat ik geregeld zelf opgebeld wordt door artiesten om te vragen of we niet geïnteresseerd zijn. Zaffelaarse Belevenissen heeft een goede reputatie.”

En nu The Garnets?

“Ja, ongelooflijk! Ik was nog een klein jongentje toen ze hun glorieperiode kenden en heb dit dus niet bewust meegemaakt. Maar ik hoorde de voorbije jaren steeds de verhalen van mensen die vertelden hoe ze in hun jeugd elk weekend met hun fiets naar de optredens van The Garnets reden en hoe ze die fantastische periode beleefden. En Willy Van Bouchaute ken ik van mijn radiowerk. Zo kreeg ik het idee. In 2015 - tijdens de Gentse Zesdaagse - heb ik het Willy een eerste keer gevraagd. The Garnets gaven destijds hun afscheidsconcert op 17 december 1999 in zaal Uyttenhove (Zeveneken). Nadien volgden nog twee reünie-concerten: in 2012 in het Feestpaleis in Beervelde en in 2014 tijdens Picasso Village (Lochristi). Zaffelare ontbrak nog op dat lijstje. Willy hield aanvankelijk de boot af. Verleden jaar - opnieuw tijdens de Zesdaagse in het Kuipke - stelde ik hem de vraag nog een keer.

“Wel Thierry” zei hij “we hebben erover gepraat en eens nagedacht. En we gaan het doen om de reden die jij aangehaald hebt. We gaan nog één allerlaatste optreden geven in Zaffelare en dan is de cirkel helemaal rond. Dan valt het doek definitief.”
Dat optreden is er dus nu maandag 21 augustus om 21.30 uur.”

Wat mogen we verwachten?

“Op Lo Plage kwam Willy Van Bouchaute als praatgast tijdens ons programma “Zondags aperitief” op radio VROB. Willy lichtte toen al een tipje van de sluiter van wat we komende maandag mogen verwachten. The Garnets hadden door de jaren heen niet steeds dezelfde bezetting. Maar met Franck De Bock, Willy Van Bouchaute en Guy Vereecken zullen drie van de bandleden uit de zeventiger jaren op het podium staan. Marc Malyster (o.m. The Vipers en Wim Decraene) zal hen begeleiden op de toetsen en Ben Devlieghere (Coco Jr. en Gene Thomas) neemt plaats achter het drumstel. En uiteraard is er dan nog Patrick Bonne aan de bas.

Tamara en Tom spelen vanaf 21 uur het voorprogramma. Tamara – een steengoede zangeres – zal daarna ook enkele nummers zingen met The Garnets. Willy’s zoon – Jurgen – zal ook deze keer een aantal nummer meespelen. Net als Wienke – Willy’s kleindochter – die drumt en al eens meespeelde tijdens het optreden in het feestpaleis. En Fabio, de zoon van Frank De Bock, komt net als bij vorige reünie-optredens, als gastzanger op het podium.
Het wordt ongetwijfeld een topavond met, afgaande op de vele reacties die we reeds kregen, een massale opkomst!

Hoe zie jij de verdere evolutie van de Zaffelaarse belevenissen?

“We kunnen niet verder blijven uitbreiden. We willen geen tweede Lokerse Feesten worden waarop de toeschouwers van heinde en verre afkomen. Het moet lokaal en beheersbaar blijven. Ik zal dus heel blij zijn als we de komende jaren dit niveau kunnen aanhouden.
En het ziet er voorlopig goed uit. Op dit moment ben ik al in onderhandeling met twee grote Nederlandstalige artiesten voor onze Zaffelaarse belevenissen van volgend jaar. “
Bedankt Thierry, maar eerst gaan we genieten van deze editie!

Afspraak op zondag 20 augustus voor Laura Tesoro (17 uur) en Niels Destadsbader (21 uur). En kom tijdig op maandag 21 augustus. The Garnets beginnen om 21.30 uur. Niet te missen!