TUSSENWERELD, een verdriet overschrijdende ervaring

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

De intercommunale Westlede bestaat 25 jaar en dat zal men geweten hebben.
Veertien kunstenaars engageerden zich om het hedendaagse project ‘TUSSENWERELD’ vorm te geven in de gebouwen en parkomgeving van de crematoria van Lochristi (Westlede) en Sint-Niklaas (Heimolen).

Vooraleer het verder over de tentoonstelling te hebben, wil ik eerst nog enkele cijfers laten passeren die best indrukwekkend zijn na een kwarteeuw.
Het aantal crematies in die periode in Lochristi bedraagt ruim 125.000.
Alleen al in de grote aula Azalea van dit crematorium nemen er jaarlijks meer dan 100.000 mensen afscheid van hun dierbaren.
Zo waren vorig jaar Lochristi en Sint-Niklaas samen goed voor 7.245 crematies en 250.000 bezoekers.
Crematie is ‘booming business’, zou je wat oneerbiedig kunnen stellen!

 

 

 

 

 

 

Het crematorium heeft inmiddels een traditie wanneer het over investeren in kunst gaat. Curator van dienst is Roger ‘D Hondt, iemand die in de jaren zeventig de performancekunst introduceerde in België.
Installaties, video’s en werken maken van een crematorium geen doods oord, maar een plaats waar bezoekers in contact komen met de ‘Tussenwereld’.
‘Actuele kunst in een ruimte waar mensen afscheid nemen is uitzonderlijk en toch weer niet! Kunst ontstaat immers in een maatschappelijke context waar leven en dood de enige zekerheden van het bestaan zijn. Deze tentoonstelling heeft niet de bedoeling om het verdriet van het moment te benadrukken maar gewoon kunst te zijn in een ‘Tussenwereld’.
Later op het jaar komt er nog een boek uit.

 

 

 

 

 

 

De tentoonstelling loopt tot 8 november 2014. Elke dag behalve op zondag te bezoeken van 10 tot 16 uur. Crematoria Lochristi (Smalle Heerweg 60) en Sint-Niklaas (Waasmunsterse Steenweg 13).
Meer informatie: tussenwereld@westlede.bewww.westlede.be