Busuitstap naar de Blegny-mijn

 
zaterdag, 6 april, 2019
Parking Dekenijstraat om 7.30 uur

Ontdek met Neos Lochristi de fascinerende en mysterieuze wereld van de steenkolenmijn. Na een videovoorstelling die u de 300 miljoen jaren lange geschiedenis van de "zwarte steen" vertelt, trekt u uw jas aan, zet uw helm op en daalt u met gids in de liftkooi naar een andere wereld. U verneemt alles over het dagelijkse leven van de "kompels", hun vreugden, hun zorgen, hun angsten en hun werkomstandigheden. U krijgt ook een demo over het gebruik van de machines en de ondergrondse uitrustingen. Vervolgens ontdekt u de geheimen van de sorteer- en wasinstallaties, van de aankomst van het mineraal tot zijn vervoer. Alle behandelingen van de kolenwasserij worden u getoond : aanvoerwagens, zeven, laadtrechters, laden en lossen, wassen en opslag. De ondergrondse rondleiding is voor de meeste mensen haalbaar. De enige moeilijkheid is twee trappen af te dalen (130 en 60 treden). Voor wie niet wenst af te dalen is er een videovoorstelling en bezoek aan de permanente tentoonstelling.
Deze uitstap omvat ook nog een boottocht op de Maas en een rondrit van een klein uurtje door het land van Herve en de stad Dalhem. Tevens krijgt u een ontbijt, een streekmenu met drankje en koffie met taart. Uiteraard is ook het busvervoer en de fooi van de chauffeur inbegrepen.
Prijs? €75 voor leden van Neos Lochristi, €85 voor niet-leden
Inschrijven kan door een mailtje te zenden aan neoslochristi@gmail.com of bel naar 0476 41 02 19 en betaal het overeenstemmende bedrag op de bankrekening nummer BE24 1030 4627 5738 van Neos Lochristi met de vermelding "Blegny".