Startdag nieuwe vrijwilligers - Heidezorg in het Heidebos

 
zaterdag, 25 maart, 2023 -
09:00 tot 17:00
Heidebos - parking 2 Knokkestraat , 9185 Wachtebeke

Wat spoken we uit op een heidezorgdag?!

De heide mag niet overgroeien door grassen en kleine boompjes. Een mooi evenwicht is ideaal, want tal van insecten en kleurrijke vlinders vinden net daar in het voorjaar en de zomer hun thuis.
De bloeiende heide zelf is een heerlijke zoete taart voor bijtjes en andere snoepende insectjes. Daarom halen we op de stukken met heide de kleine berkjes, varens en grassen weg. Zo krijgt de heide plaats om uit te breiden.

Op de warmste plekjes leggen we stapeltjes hout waar de levendbarende hagedis kan zonnen. ’s Winters houdt die van een schuilplaats onder dood hout en ’s zomers gebruikt dit beestje die houtstapeltjes als zonnebad. Ook vinden andere insecten daar een huisje, waarna dan de vogeltjes blij zijn met deze maaltijd.
Op de opengemaakte stukken, waar nog wat bescherming is van kleine struiken of gevallen takken, zal de nachtzwaluw maar al te graag een eitje uitbroeden.

Zandbijen leven in holletjes in een zanderige bodem. Voor hen maken we dus kleine stukjes bodem vrij, ook wel manueel plaggen genaamd, maar ook voor andere kevertjes die graag op het warme zand komen zonnebaden. Zo maken we prachtige kleine stukjes natuur die de ideale leefomgeving kunnen worden voor tal van dieren en planten. Zij verdienen jouw hulp! Kom je ook?

Praktisch:
Over heel Vlaanderen zijn veel vrijwillige handen nodig om onze natuur verder uit te breiden en te beschermen. De campagne "De natuur heeft je nodig" zal je zeker niet ontgaan zijn.
Iedereen die interesse heeft in de natuur en wil helpen is dus welkom!

Op deze 2 heidezorgdagen zal er aan het begin van iedere halve dag een woordje uitleg gegeven worden wat de mogelijke verschillende taken zijn bij Natuurpunt. Van werkjes in het bos tot cake bakken, een artikel schrijven in ons tijdschrift, boekjes bussen, enz ... Concreet worden er op die dagen taken uitgevoerd in het Heidebos in functie van het redden van de heide.

Kom je ook langs? Het is de ideale manier om eens te proeven van de beheerwerken en kennis te maken met onze vaste vrijwilligers die je graag mee op sleeptouw nemen.

’s Morgens starten we om 9 uur en ’s middags om 13.30. Je kiest wanneer het jou het best uitkomt. Natuurpunt zorgt voor een natje en droogje tijdens het werken.
Meer info volgt op: www.heidebos.be/heidezorg

Inschrijven moet niet, maar is gewenst. Laat op info@heidebos.be je naam en telefoonnummer na met vermelding "ik kom graag helpen met x personen, in voor - of namiddag op 18 of 25 maart."