‘Onderweg 2010’ in Puyenbroeck

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Iedereen kent ze, weten dat ze bestaan ... - de SANS PAPIERS ! - onderweg (Daniël Gustaaf D.C)

Iedereen kent ze, weten dat ze bestaan ... - de SANS PAPIERS ! - onderweg (Daniël Gustaaf D.C)

Afgelopen weekend gingen we een kijkje nemen in het provinciaal domein Puyenbroeck en we zetten ons met een huurfiets onderweg naar de openluchttentoonstelling van Lo-Art. Puyenbroeck is niet alleen natuur, fietsen, wandelen, golfen, speelpleinen, roeien en zwemmen, er valt nog veel meer te beleven. Lo-Art geeft er na een tweejarige voorbereiding nog een extra dimensie aan door kunst in de vrijetijdsplooien te laten ervaren en genieten door elke domeinbezoeker.

De prachtige tentoonstelling loopt nog tot 30 september en is elke dag vrij te genieten. Het parcours beslaat meer dan 3,5 km en wie er te voet aan begint, heeft ongeveer 3 uur nodig. Wij kozen voor een huurfiets en we brachten die net op tijd na twee uur binnen. Ook wie met het toeristentreintje een rondrit maakt, geniet onderweg van Onderweg.

In het provinciaal domein zijn permanent 25 beelden te genieten en de afgelopen jaren was ook Walter De Buck er te gast met zijn Loods 13. Dit jaar is Lo-Art uit Lochristi er te gast en dit zullen we geweten hebben. Wie het domein bezoekt kan er niet aan voorbij. De provincie en de gemeente Lochristi droegen hun financieel steentje bij tot wat een kunstige verademing is met heel veel verrijkende invalshoeken. In het domein kun je 35 kunstenaars ontmoeten en 44 kunstwerken. Lo-Art en zijn voorzitter, D. G. De Clercq, mogen terecht fier zijn op al dat gratis vrijwilligerswerk en dat engagement om kunst naar de mensen toe te brengen. Je hoeft hier geen museum binnen te stappen maar al wandelend, kuierend, fietsend, keuvelend, tijdens de picknick of wat dan ook, ontmoet je kunst.

Lo-Art koos voor het domein omdat dit voor het grote publiek toegankelijk is, heel veel bezoekers aantrekt en ook een deel Zaffelare is. Net als het kasteel Rooselaer behoorde dit stuk grond acht eeuwen geleden tot de Sint-Baafsabdij. Lochristi mag fier zijn omdat deze tentoonstelling begint waar ‘Kunst omdat het moet' stopt. Je kunt deze tentoonstelling niet plaatsen binnen eigen grenzen en daarom is het terecht dat de gemeente dit initiatief steunde. Het thema 'Onderweg' vult elke kunstenaar eigengereid in en dat is natuurlijk een explosie van visie en creatief concept.

We genoten ervan al moest ik na afloop toch melden dat er al een bordje verdwenen was, zodat ik even onderweg bijna het eindpunt miste, maar geen nood. Lo-Art waakt en laat u tot eind september genieten van een meer dan mooi toetje. Wie alles rustig wil bekijken tijdens en na de route kan het verzamelend kunstboek kopen in het bezoekerscentrum. Je betaalt er 15 euro voor. Informatie vind je ook op www.loartonline.be.