Als het kriebelt, moet je composteren

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

image005Het was een lange, soms witte, maar vooral grijze en bitterkoude winter. De composthoop lag er de hele winterperiode wat chaotisch en onverteerd bij en bleef bij voorkeur lange tijd onaangeroerd. Bouwvakkers kregen te maken met het onvermijdelijke ‘weerverlet' en wij met dat compostverlet. Iedereen zocht wat warmere oorden op in afwachting van langere dagen, meer licht en warmte om alles opnieuw op gang te krijgen. We genoten er alvast deze week van. Lente!

Onze groene vingers kriebelen al een tijdje. Het wordt een drukke periode met tal van cursussen, bijscholingen en evenementen. We kijken er alweer naar uit om de collega's terug te zien, bij te praten en op te gaan in de heel diverse waaier van activiteiten die we samen met de intercommunales en de gemeenten organiseren. De compostmobiel is al van stal gehaald. De banden waren al opgepompt, de folders, het materiaal en de frisdrankjes ingeladen. Deze blikvanger kan her en der zijn opwachting maken.

De activiteitenkalender barst van dynamiek. De Floraliën in Gent (alweer voorbij) en juni-compostmaand, die dit jaar het thema ‘Plant uw tuin vol vrije tijd' heeft, zijn ongetwijfeld absolute hoogtepunten in 2010.
We kunnen ons (als er tijd, ondersteuning en energie is) ook nog aansluiten bij andere activiteiten die door privépersonen, natuurverenigingen of de overheid worden georganiseerd. In februari was er al ‘Vogels voeren en beloeren', een actie van Natuurpunt. Telgegevens werden ingezameld en het was meteen een test voor de leefbaarheid van onze tuin.

Eind maart was er ‘Durf tuinieren zonder'-week van VELT waarbij Vlaanderen de pesticidenvrije kaart trok. Jammer dat niet iedereen meedoet. Het spuitje werd hier en daar al bovengehaald, ook in de OCMW-tuin in de Bosdreef.
Maar misschien is er geen vuiltje noch giftig spuitje aan de lucht en gebruikte men wel een Ecostyle-product of was het toch die verdomde Round Up? De ecologische tuin gaat een stapje verder dan de kringlooptuin en dat is fijn.

Halverwege mei organiseert Natuurpunt ‘Kijk een kikker'. Tijdens dit weekend worden de amfibieën geteld. Ook nu weer zijn telgegevens belangrijk om te zien hoe het gesteld is met de biodiversiteit op plaatsen die minder vaak geïnventariseerd worden.

Op 22 mei gaat de ‘Dag van de biodiversiteit' door en 2010 is meteen ook het internationaal jaar van de biodiversiteit. De verscheidenheid aan soorten, genen en ecosystemen staat centraal. Dit is soms een zwak punt in een dichtbevolkt en een door wegen fijn beaderd Vlaanderenland.

Eind mei organiseert het agentschap voor Natuur en Bos naar jaarlijkse gewoonte de ‘Dag van het Park'. Het groen wordt die dag in een feestelijk decor gestoken voor jong en oud.

Het ecotuinweekend van Velt volgt in het weekend van 5 en 6 juni. Dan worden de ecotuinen in de kijker geplaatst. Moestuinen, siertuinen en boomgaarden in Vlaanderen zetten dan hun al hun hekkens open. Vorig jaar waren we in Lochristi aanwezig met de compostmeesters en onze nagelnieuwe compostmobiel om een tuin te promoten en zo de kringlooptuin en de ecotuin in de schijnwerpers te plaatsen. Meer dan 250 bezoekers maakten kennis met die ene tuin.

Van 5 tot 14 juni is er natuurlijk de bioweek. Genieten van bio in Vlaanderen en proeven van een lekker ontbijt of Bourgondische gastronomie? Het kan op veel plaatsen.
Het is dan ook al junicompostmaand waar we weeral van de partij zijn. De compostcursussen liggen dan al achter ons en we hopen alvast veel enthousiasme te hebben gewekt zodat er binnenkort weer nieuwe compostmeesters bij komen.

De demoplaats blijft nog even op zijn oude plek maar misschien kunnen we na de zomer aan de slag op het recyclagepark?
Verder dragen we ons steentje bij op één van de grootste tuinbeurzen in Vlaanderen, namelijk de Tuindagen in Beervelde.

prinses05seymandmedium-460Op 7 - 8 en 9 mei gaan er de 43ste Tuindagen door en dit jaar wordt natuur en groen gecombineerd met glamour en glitter.
De aardbei staat deze keer centraal en de Pépinière Le Try heeft alvast 2.500 soorten verzameld. Beervelde kiest ook elk jaar zijn aardbeienprinses die steevast naar het Koninklijk Paleis trekt om er een bakje van die lokale traditie af te geven. Elke vijf jaar doet de koning die audiëntie zelf en dit was in 2009 het geval.
Aardbeien en prinsessen, het wordt wellicht een mooie combinatie. De compostmeesters zijn zeker van de partij. En Mega Mindy? Of Miguel Wiels?