Beerveldse Karen Verplancke dingt mee naar titel ‘Schoonste boerin van Vlaanderen’

Hadewijch
0 reactie(s)

Karen Verplancke is 32 en heeft twee kinderen, Mathis (4) en Celeste (2). Overdag werkt ze voor de Boerenbond (Land- en Tuinbouwsector), na haar uren werkt ze op de boerderij in de Hanselaarstraat in Beervelde.

Die boerderij is van Karen, haar echtgenoot en haar schoonfamilie. De mannen, Karens man en schoonpapa, werken fulltime op de boerderij. De vrouwen, Karen en haar schoonmama, werken fulltime ergens anders en helpen na hun uren. Aan de computer zitten doet ze al de hele dag op het werk, dus als ze op de boerderij is, steekt ze liever letterlijk de handen uit de mouwen. Kalfjes melk geven, koeien melken, stallen kuisen en dat soort zaken. De boerderij telt een 300-tal runderen (melk- en vleesvee). Karen is opgegroeid op een boerderij.

' Vroeger hadden mijn ouders een boerderij in Zeveneken. Toen mijn papa plots stierf, hebben we de boerderij overgebracht naar hier. We hebben die dan als het ware samengevoegd met de bestaande boerderij van mijn schoonfamilie,’ vertelt ze.

Drempel verlagen

Karen doet mee aan de wedstrijd ‘De schoonste boerin van Vlaanderen’ om het echte boerderijleven in de schijnwerpers te zetten. Vaak hebben mensen een te romantisch beeld van het leven van een landbouwer. Bovendien wordt de sector volgens haar soms ook te stiefmoederlijk behandeld. Karen wil met haar deelname de drempel naar het boerenleven verlagen.

‘Mensen mogen altijd komen kijken hoe het er hier aan toe gaat. Soms vergeten ze al eens waar alles vandaan komt. Het brood, de melk, de kaas en de boter die ’s ochtends op talrijke ontbijttafels verschijnt, kent zijn oorsprong in de landbouw,’ aldus Karen.

Op weg naar de finaleweek, die van 15 tot 18 januari doorgaat tijdens Agri Flanders in Flanders Expo, moesten de acht kandidates zich al voor een eerste keer bewijzen tijdens twee proeven. Karen won beide! Tijdens de eerste proef moesten de kandidates alles wat met de boerderij te maken had, uitbeelden en raden. De tweede proef was een praktische waarbij de kandidates een overall, laarzen, handschoenen en een veiligheidsbril moesten opzetten en enkele vijzen in een houten plank boren.  Wie dit alles het snelst kon, was de winnares. En die snelste was Karen!

Over de andere kandidates is Karen formeel. ‘Het zijn stuk voor stuk sympathieke dames. Bovendien vormen ze stevige concurrentie!’ vertelt ze.

Het laatste wat ik me afvroeg was of Karen naar ‘Boer zoekt vrouw’ keek. ‘Ja hoor, maar puur als ontspanning en ook omdat ik nieuwsgierig ben naar hoe collega’s het doen,’ lacht ze.

Stemmen

De Schoonste Boerin van Vlaanderen wint een John Deere Tractor voor één jaar. De volledige top drie en de winnares van de publieksprijs mogen op reis naar een exotische bestemming. Stemmen voor die publieksprijs kan via www.farmcafe.be. Je scrolt door naar kandidate 7, Karen Verplancke, en klikt op ‘Stem en like’. Dan komt je terecht op de facebookpagina ‘Karen Verplancke voor schoonste boerin van Vlaanderen’. Als je die pagina liket, dan heb je gestemd voor de publieksprijs!

Allen daarheen dus. ;) De top drie wordt verkozen door een jury.