Bier in Lochristi gebrouwen bekroond op World Beer Cup

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
© The Musketeers Ursel brouwerij

© The Musketeers Ursel brouwerij

Het moeten niet alleen wijnfanaten zijn die hun tentakels spreiden ver over de grenzen heen.
Op de World Beer Cup kreeg de ‘Witte Noire' van De Proefbrouwerij een gouden medaille.
Dirk Naudts en Saskia Waerniers zoeken het niet maar kunnen het wel.

Hun brouwerij bestaat al 14 jaar en ondertussen hebben ze al heel veel bieren ‘op maat' gebouwen. Bekend is natuurlijk die lokale Reinaert maar er zijn er zo heel veel meer.
Brouwerijen, bedrijven, verenigingen of bierliefhebbers kunnen aankloppen om een eigen bier te creëren. Beperkte hoeveelheden worden gebrouwen en daardoor is het concept ook haalbaar voor minder kwantitatieve spelers.
In een vorig leven was hij nog leraar in zijn vak en passie maar de interesse naar specialiteiten en niche groeide de afgelopen jaren zo dat de proefbrouwerij nu de bijzondere interesse opwekt van heel veel grote brouwers. Vlaanderen is bierland en de high tech is aanwezig.

© Brewmaster's Collection

© Brewmaster's Collection

Vorige week was er nog dat ‘bier'congres in Gent waar de Hogeschool Sint-Lieven haar nieuwste technologische en ook ‘groene' accenten mocht voorstellen. Minder energie door de inperking van het proces maar ook besparen in tijd om de kwaliteit te verhogen lokten brouwers uit alle windstreken naar dit congres. Op de World Beer Cup in de VS namen 600 brouwerijen en 3.000 bieren deel aan een heel belangrijke wedstrijd. De amberkleurige ‘Witte Noire' ging aan de haal met de grootste onderscheiding in de categorie ‘Belgian style'. De ‘Brewmasters Collection' liet het bier hier brouwen en importeerde het in de VS, schreef zich met verschillende bieren in voor deze wedstrijd en won.

In DM van 15/04 reageert Dirk: " De commercialisering van de Witte Noire interesseert ons niet. Zoiets past niet in onze filosofie. Liever brouwen op de achtergrond dan paraderen op een biergala." Bescheidenheid siert hen in hun levenswerk en passie maar deze kennis en know how is wereldtop en dat hebben velen al geweten. Een site hebben ze niet (meer) maar ze brouwen, proeven en ontwikkelen verder. Eindeloze mogelijkheden ook met die heel diverse ingrediënten en gisten en wellicht komen we hun bieren hier een daar tegen, hoewel je het niet zeker weet.

Andere brouwerijen laten hun bieren in Lochristi brouwen en commercialiseren het onder een eigen naam want dat is de mogelijkheid die zij bieden. Brouwerij ‘De Musketeers' uit Ursel ging ook met een prijs aan de haal. Ze hebben met hun Troubadour al een tijd succes. Wie op zoek is naar die wereldtopper ‘Witte Noire' heeft een heel kleine kans in de buurt van Seattle. Alhoewel?
Geniet ondertussen misschien van die Reinaert want dat was de start en grondvest voor wat nu zo bloeiend en groeiend is. We wensen hen met veel geuren en kleuren succes.