Casual Chic, een project om naar uit te kijken

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Inge Smedts - c Filip Naudts

Ooit waren het bloemen en planten die Lochristi op de kaart zetten en de wereld veroverden.
Vandaag is hun plaats ingenomen door kunstenaars en muzikaal talent…
Zo ook Inge Smedts, die binnenkort haar nieuw project, Casual Chic, voorstelt.

Toegankelijke, maar toch hoogstaande muziek voor fluit en harp brengen zonder terug te grijpen naar hetzelfde repertoire dat al jarenlang wordt gebracht, was het opzet.
Hiervoor vond Inge een achttal bekende en minder bekende Vlaamse componisten die zich arrangeerden om speciaal voor haar een werk te componeren.
Fluitiste Inge en harpiste Hanna Grociak lieten het resultaat van deze samenwerking reeds in augustus opnemen.
Tegelijk werkte Filip Naudts mee aan dit project door voor elk werk een film op te nemen.
Ook zorgde hij ook voor foto’s en artwork.
En om dit geheel naar de allerhoogste artistieke top te tillen, werd Carmien Michels bereid gevonden om poëzie te schrijven, ook geënt op de muziekwerken.
Casual Chic wordt voorgesteld in elke Vlaamse provincie en laat je tijdens deze live-uitvoering wegdromen bij zowel klank, beeld als woord, kortom, een totaalervaring!
Wij van Lochristinaar konden niet wachten om kennis te maken met de muzikale duizendpoot en mens die Inge is.

Muziek is voor jou duidelijk geen uit de hand gelopen hobby. Kom je uit een muzikaal of artistiek nest?
Ik kom niet echt uit een muzikaal of artistiek gezin, dus toen ik als klein meisje zei dat ik later fluitiste wilde worden en absoluut naar de muziekschool wilde, waren mijn ouders niet onmiddellijk enthousiast.
Ze lieten me gelukkig wel “proberen”, met de stiekeme hoop dat het wel zou over gaan.
Maar dat gebeurde dus niet, integendeel.
Gelukkig evolueerden mijn ouders wel met me mee en toen ik later liever naar het conservatorium wilde i.p.v. naar de universiteit, volgde mijn mama zelfs een cursus “muziek beluisteren” om te leren begrijpen wat mij zo fascineerde.
Toch moet er ergens wel een artistieke microbe in de familie rondspoken, want ik heb best wel wat muzikale nichtjes, een neef die mode-ontwerper is en een nicht met een eigen kledinglijn.

Je dagen moeten beslist 48 uren bevatten, wanneer ik even google en je artistieke CV er op nalees.
Muzikant zijn is gewoon een beroep zonder vaste werktijden, je bent er voortdurend mee bezig.
Door van je hobby je beroep te maken zoals men zo vaak zegt, wordt muziek je leven, verdwijnt je hobby voor een deel en is er weinig tijd voor andere hobby’s en bezigheden.
Maar als dat is wat je graag doet, dan gaat dat vanzelf.
Uiteraard is de combinatie met mijn gezin met 2 kindjes een behoorlijke evenwichtsoefening, die me nooit zou lukken zonder de hulp van mijn vriend Tim Coulembier, die gelukkig de boel weet recht te houden als ik weer eens niet thuis ben.

Inge Smedts - c Wim HadermannEen nieuw project, Casual Chic, toegankelijke en hoogstaande muziek: een evenwichtsoefening? Probeer je een breder/ruimer publiek te bereiken? Of zoek je naar een soort best of bothworlds? Wat bedoel je trouwens met “hoogstaand?”
Een evenwichtsoefening zou ik het niet noemen.
Kwaliteit en schoonheid zijn voor mij namelijk geen tegenpolen.
Integendeel, ik geniet meer van mooie muziek als die ook goed ineen zit en goed gebracht wordt en omgekeerd.
Tegenwoordig heeft iedereen een drukke agenda en meer werk dan tijd, dus als je er dan eens tussen uit gaat, heb je graag qualitytime en ontspanning.
Dat is precis wat ik met Casual Chic wil brengen: mensen op sleeptouw nemen, met herkenbare gevoelens, via mooie muziek, film en poëzie.
Zo kunnen we de dagelijkse sleur even vergeten.
Door samen te werken met andere professionals, lukt het om dit op een kwalitatieve (hoogstaande) manier te doen.

Je wist je goed te omringen bij de totstandkoming van Casual Chic. De componisten zijn niet van de minste en hebben ieder een eigen signatuur. Was het een opdracht om dit als totaalconcept op één CD te zetten?
Ik ben inderdaad erg blij dat ik met deze mensen kan samenwerken.
Hun verschillende persoonlijkheden en stijlen zijn geen obstakels, maar net een verrijking voor het geheel.
Ik vertrok van één duidelijk concept en gaf elke componist dezelfde opdracht: schrijf een mooi en toegankelijk muziekstuk voor fluit en harp.
Dat het kwaliteit zou worden, wist ik grotendeels op voorhand, want ik kon de componisten zelf selecteren.
Ook de films van Filip Naudts en de poëzie van Carmien Michels zorgen voor extra samenhang. De compositorische variatie houdt het boeiend.

Naast Carmien Michels, die de muziek poëtisch ondertitelde, is er ook Filip Naudts die meewerkt aan jouw project. Hij is een gemeentegenoot, een buur bijna. Speelde dit mee om hem bij het verhaal te betrekken?
In de eerste plaats vroeg ik Filip o.w.v. zijn persoonlijke artistieke stijl.
Die sprak mij erg aan en past perfect in het concept van Casual Chic.
Maar uiteraard is het een pluspunt dat hij vlak om de hoek woont.
En moest er geen plaatselijke connectie geweest zijn via Filips zoontje, dat bij Tim nog zijn eerste gitaarlessen volgde, had ik misschien nooit naar hem durven toestappen.

Ten slotte, hoe zou je graag de geschiedenis in gaan?
Daar heb ik nog nooit op die manier over nagedacht en ik denk ook niet dat mensen over 100 jaar nog zullen weten wie ik was.
Het liefst zou ik dus door mijn kinderen herinnerd worden als een goede mama en iemand die hen liefde voor muziek en kunst in het algemeen bijbracht.

Bedankt voor het gesprek, Inge.

Iedereen is alvast van harte welkom op de cd-voorstelling die op 30 november om 20u zal doorgaan in het Gemeentehuis van Lochristi.
Wij meer wil weten over Inge en haar muziek verwijzen we graag naar www.ingesmedts.be en wie er al eentje wil reserveren? Inge.smedts@gmail.com