Confetti

Hadewijch
1 reactie(s)

Dat er ten tijde van angst en massahysterie nog zorgeloos gefeest kan worden, bewezen de ‘oilsjteneiren’. Carnaval overstijgt dit alles en er mag met alles en iedereen gelachen worden. Taboeloos en complexloos, het kan zeker nog. Graag zelfs.

Vroeger was alles anders. Iedere generatie neemt deze woorden wel eens in de mond. Vroeger kon je naar een massa-evenement gaan zonder dat je daar het woord terreurdreiging aan moest linken. Nu leggen we deze link al vaker. Ik toch in ieder geval. Onderweg naar de carnavalsstoet in Aalst dacht ik aan mijn dochter. Ze was niet mee en dat was maar goed ook. Ik vond het te koud en te luid voor haar. Maar eigenlijk was ik vooral blij dat ze veilig en warm binnen zat.

Grijze straten

De stoet was een succes. Heel veel volk en sfeer, zoals elk jaar trouwens. We stapten door Aalst en hier en daar kreeg ik een confettidouche over me heen. Confetti in mijn haar, jas en trui, ook dat is carnaval. Volledige straten lagen bezaaid met confetti. Jong en oud voegde het toe aan deze wereld. Jong en oud voegde kleur toe aan de grijze straten. Jong en oud gaf de stad net dat tikkeltje meer.
En net dat zou wat meer mogen. We zouden allemaal wat meer confetti mogen toevoegen aan deze wereld. Gaat het wat minder. Strooi wat confetti! Ben je slechtgezind? Strooi wat confetti! Iemand opvrolijken? Confetti! Als het wonderen kan doen voor kleine dingen, dan zeker ook voor grote. En we moeten altijd klein beginnen voordat we de grootse dingen kunnen aanpakken.

Diezelfde avond was ik terug herenigd met mijn kleine meid. Een dikke knuffel en zoen want ik had haar best gemist. Toen ze op mijn schoot zat, keek ik naar haar kleine voetjes. Die schopten vrolijk in het rond. En toen zag ik het. Daar op de grond. Confetti. Waarschijnlijk hing er nog wat aan mijn schoen. Ik nam het kleine rode papiertje van de grond en glimlachte. Mijn dochter keek naar mij en lachte terug. Mijn dag kon niet meer stuk. En daar was niet eens veel confetti voor nodig. Eén klein exemplaartje volstond. Beeld je eens in wat een hele zak kan doen!