Confetti en storm

Bennie
1 reactie(s)
Carnaval Porz

© Bennie Vanderpiete

“Am Aschermittwoch, ist alles vorbei…”, zo begint een bekend Duits carnavalsliedje. Een carnavalsperiode die in Duitsland speciale aandacht kreeg door de vluchtelingencrisis en de gebeurtenissen in het centrum van Keulen op oudejaarsnacht. Toen werden honderden vrouwen betast, aangerand en beroofd. Een zaak die nog steeds niet helemaal opgehelderd is.

Men wou vermijden dat de feiten zich herhaalden tijdens de carnavalsperiode. 2.000 agenten zouden in Keulen instaan voor de veiligheid, een veelvoud van de voorbije jaren. Er werden “vrouwveilige zones” voorzien. Toch begon het niet goed. Verleden donderdag werd een verslaggeefster van de RTBF lastig gevallen. De zender diende klacht in.

Carnaval Porz

Zelf gingen we traditiegetrouw naar de optochten in Köln-Porz op zaterdag en zondag. Steeds heel aangenaam en minder druk dan in de grootsteden. Dit jaar toch maar met de nodige voorzichtigheid na de berichtgeving uit Keulen. Porz, een fusie van 16 gemeenten, was tot 1975 zelfstandig. Sindsdien maakt dit gebied van 7.000 ha met zo’n 110.000 inwoners, deel uit van de miljoenenstad Keulen. Maar, door zijn geschiedenis heeft het nog steeds recht op een eigen Prins Carnaval en optochten in de deelgemeenten. Bij voorkeur op zaterdag (Porz-Wahn) en zondag (centrum van Porz), want ‘s maandags is er dan de stoet in het centrum van Keulen.

Toch brengen ook deze kleinere optochten heel wat volk op de been. Een zeventigtal groepen met zo’n 65 praalwagens en 44 bagagewagens. Meer dan 2.200 deelnemers en in totaal zo’n 40.000 toeschouwers.

Carnaval Porz

De grotere aanwezigheid van politie en ordediensten was duidelijk merkbaar. En, opvallend, heel wat buitenlanders als “Wagenengel”. Deze begeleiders moeten de toeschouwers weg houden van de praalwagens en zo ongevallen voorkomen. Ook de weergoden speelden mee en zorgden voor droog weer met aangename temperaturen. Carnaval in Porz verliep heel aangenaam en relatief rustig.

Carnaval Porz

Op maandag dan de stoeten in de grote steden: Keulen, Düsseldorf, Mainz.
Maar storm “Rusica” besliste er anders over. In Keulen liet men de festiviteiten plaats vinden, weliswaar in afgezwakte vorm. Geen vlaggen en ook geen paarden in de stoet. De ruiters legden het traject van 6,5 km dan maar te voet af. Net als de meeste van 11.0000 deelnemers die onderweg zo’n 150 ton snoepgoed, 700.000 tabletten chocolade en dozen pralines gooiden.

130 muziekkapellen speelden gedurende het hele traject vrolijke carnavalsdeuntjes. Uiteraard minder toeschouwers dan gebruikelijk (Nvdr. elk jaar verwelkomt Keulen 1 miljoen carnavalisten).

De politie  handelde streng en kordaat en was tevreden over het verloop. Rosenmontag in Keulen was een rustig, familiaal gebeuren. De andere grootsteden verkozen om met dit stormweer geen risico nemen. Uit veiligheidsoverwegingen werden de stoeten van Düsseldorf en Mainz afgelast, net als bij ons in Aalst, Sint-Truiden en Blankenberge. De confetti-kanonnen bulderden niet.

Het gevaar kwam deze carnavalsperiode dus uit geheel onverwachte hoek! Nu mogen de feestneuzen en kostuums terug op zolder. Tot volgend jaar! En geniet ondertussen alvast van de beelden die we schoten in Koln-Porz!
 

Carnaval met Bennie Vanderpiete op Lochristinaar.com

Geplaatst door Lochristinaar.com op woensdag 10 februari 2016