De roots van Gabriel Rios : No soy de aquí, ni soy de allá.

Claudine
0 reactie(s)
Music on Sundays © Diederik Craps

Tekst Claudine De Wilde © Titelfoto Diederik Craps (Flickr)

Gabriel Rios, Gentenaar, Puerto Ricaan, gitarist, zanger en tekstschrijver zingt : “Ik ben niet van hier, ik ben niet van ginder” op het album "Flore".  

De song "No soy de aquí, ni soy de allá" uit 1970 werd gecomponeerd door de Argentijn Facundo Cabal, werd vele keren bewerkt en herwerkt en wordt in diverse muzikale stijlen door grote artiesten vertolkt. Onder andere Jorge Cafrune, Chavela Vargas, Alberto Cortez en Julio Iglesias zetten het op hun repertoire.

Facundo Cabral componeerde het lied toen hij lichtjes beschonken, na een optreden in Uruguay overmand werd door heimwee en hij bovendien geen mogelijkheid zag om ooit nog veilig naar zijn vaderland te kunnen terugkeren. In zijn teksten bleef Cabral telkens opnieuw vragen naar vrede en gerechtigheid. In 1996 leverde dit hem de titel "Bode van de Vrede" op, uitgereikt door UNESCO ; in 2008 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Helaas, in 2011 werd Facundo Cabral neergeschoten tijdens een tournee in Guatemala-Stad.

(© Marianne  Van Meel - Flickr)

Het vijfde studioalbum "Flore" van Gabriel Rios, is een ode aan de muziek van Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied. De songs gaan nostalgisch terug naar de jeugd van Gabriels vader en grootvader. Het is een latin-album dat in afzondering en in ballingschap is gemaakt. Niet alleen omdat het tijdens de pandemie is ontstaan, maar ook omdat Rios van ver, en misschien wel voor het eerst, terugblikt op wat er nog over is van zijn verleden en zijn roots.

Goed nieuws voor jazzliefhebbers, want naast Sting en Van Morrison programmeert Gent Jazz voor de editie van komende zomer (7-17 juli 2022) ook enkele Belgische namen zoals Mauro Pawlowski, Meskerem Mees, Novastar én Gabriel Rios (12 juli 2022).