De vrijwilliger, wat is me dat?

Robin
0 reactie(s)

Gisteren 5 decemer 2014, was het weer Internationale Dag van de Vrijwilliger. Het ideale moment om alle vrijwilligers te bedanken voor hun talloze inspanningen. Daarnaast ook natuurlijk dé mogelijkheid om eens stil te staan bij het doen en laten van de gemiddelde vrijwilliger.

De vrijwilliger, een vrijgevig individu of gewoon iemand met teveel tijd? Ze bestaan in alle lagen van de samenleving en spannen zich op zijn of haar manier in voor hun socio-culturele, sport- of andere vereniging.            
Op Vlaams niveau spendeert de gemiddelde vrijwilliger wekelijks vijf uur aan zijn of haar vrijwilligerswerk. Met een totaal aantal van 1.200.000 Vlaamse vrijwilligers blijft het vrijwilligerswerk één van de grote pijlers van de maatschappij.

Ook Lochristi kan, iedere dag opnieuw, rekenen op zijn gigantisch korps van vrijwilligers. Veel organisaties en verenigingen bestaan louter door de arbeid en inzet van vrijwilligers. Zo zou ook het Lootse jeugdwerk, zonder de inzet van ontelbaar veel jongeren en ouderen, nooit zo’n succesverhaal geworden zijn. Denk maar aan de jeugdbewegingen, de jeugdraad en de jeugdhuizen, die elke dag kunnen rekenen op jongeren, die met veel plezier en enthousiasme hun steentje bijdragen, vaak meer dan de gemiddelde 5 uur per week.

Het begrip ‘vrijwilliger’ krijgt tegenwoordig soms een idealistische bijklank; types met geitenwollen sokken die zich anders maar wat zouden vervelen. In realiteit zijn het gewoon enthousiaste mensen, die samen een doel voor ogen hebben, zoals de grote groep jeugdleiders die op zondagnamiddag je kind weer een geweldige dag bezorgen.

Het aanbod vrijwilligerswerk is eindeloos en is nog nooit zo groot geweest. Er is voor elke interesse wel plaats. Ik raad je aan hiervan te proeven en om te proberen verschillende organisaties te leren kennen, opdat ook jij jouw plek vindt.

Want de vrijwilliger draagt bij.

Robin Verbeke, 100% Lootse vrijwilliger.