De zoektocht naar ‘GELBE 13’, een Focke Wulf FW 190-A4

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

Een neerstortende Duitser die tijdens de Tweede Wereldoorlog rakelings Beervelde passeerde na meer dan zeventig jaar weer tegenkomen, het kan!

Het was 14 mei 1943. Drie Duitse jachtvliegtuigen van het type Focke Wulf FW 190 vallen in de buurt van Sint-Niklaas een formatie Amerikaanse bommenwerpers aan.

De Duitse vliegtuigen worden op hun beurt aangevallen door Amerikaanse Thunderbolt-jagers.

De Focke Wulf van piloot-onderofficier Willi Lück wordt op een hoogte van 7 kilometer door Amerikaanse kogels geraakt, duikt reddeloos de diepte in en stort neer in het noorden van Kalken, in de buurt van de Hullestraat, op een boogscheut van Beervelde en Overmere.

Beerveldse getuigen, die toen ongeveer tien jaar oud waren, hoorden en zagen een deel van het luchtgevecht van op de ouderlijke boerderij. Mogelijk waren de lessen in de scholen van Beervelde toen opgeschort.*

De piloot kan pas net boven de grond de cockpit verlaten en stort te pletter.

Meer dan zeventig jaar na de crash, op 10 oktober, wordt het vliegtuig opgegraven. Een tentoonstelling in zaal Breughel - Kalkendorp 28, 9270 Kalken - toont het opgegraven vliegtuig en talrijke artefacten die een uniek inzicht geven in de oorlog die vijf jaar lang boven Europa woedde: de motor, bewapening, persoonlijke documenten en zelfs foto‘s.

Te bezoeken in het Pinksterweekend: van 14 tot en met 17 mei 2016. Zaterdag-maandag: 9 tot 17, dinsdag 9 tot 12 uur. Zaal Breughel - Kalkendorp 28 Kalken

Het geheel is een organisatie van De Vereniging voor Lokale Geschiedenis van Kalken en Laarne, in samenwerking met de Heemkundige Kring Overmere VZW, Bahaat VZW en de familie Janssens uit Kalken.

(*Bron: Tijdschrift Castellum)

 ‘DE ZOEKTOCHT NAAR EEN DUITS VLIEGTUIG EN EEN PILOOT TE KALKEN, 1943. GETUIGENISSEN MEER DAN ZEVENTIG JAAR NA DE CRASH.’

​(André Van De Sompel en Pieter Janssens)

www.gelbe13.be