Deltavliegen met Jochen Zeischka

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)

jochen-zeischka-221The sky is the limit. Maar voor sommigen is dat nog maar het begin! Voor Jochen Zeischka bijvoorbeeld, een man uit Lochristi met een passie (mét ballen): deltavliegen.

Jochen is geboren en getogen in Lochristi en is software developer van beroep. In zijn vrije tijd vind je hem vaak in de lucht, hij beoefent het deltavliegen nu al ruim vier jaar. Hij leerde de sport kennen via een initiatiecursus en begon met het deltavliegen in juli 2007. Een jaar later vloog hij zijn eerste wedstrijd. In 2010 werden dat wedstrijden op internationaal niveau. Jochen is Belgisch kampioen deltavliegen en hij eindigde in de top 30 op het voorbije WK. Een goede prestatie vindt hij want de top 30 halen was zijn doel.

Hij beoefent deze sport in de vliegschool, Trike Valley, de erkende vliegschool van Tom Haagdorens, meervoudig Belgisch kampioen deltavliegen.

© Jochen Zeischka

© Jochen Zeischka

Deltavliegen is volgens Jochen een intense beleving. Je beleeft o.a. de natuur op een heel intense manier. 'Je beseft niet hoeveel kracht er in onze atmosfeer aanwezig is, als je dat nog niet meegemaakt hebt,' vertelt hij. 'Tijdens een race, die enkele uren duurt, speel je een pokerspel in de lucht, waarbij je zowel je vleugel goed moet aanvoelen en tegelijk moet proberen om je tegenstanders strategisch te verslaan.' Maar er is meer, je ziet de wereld op een manier, die je anders niet kunt meemaken en je ervaart daarboven een enorme vrijheid,' aldus Jochen.

© Jochen Zeischka

© Jochen Zeischka

Het moeilijkste aan deltavliegen is  het vinden van de thermiekbellen, die je toestaan om hoogte te winnen en zo afstanden af te leggen. 'Om de thermiektabellen te vinden moet je het weer proberen te begrijpen en dat is nooit 100% voorspelbaar. Op sommige dagen is het zeer eenvoudig, de mooie witte wolkjes wijzen dan de weg. Maar het is vaak anders. Op blauwe dagen, zonder wolken, kan het behoorlijk lastig zijn om langere tijd in de lucht te blijven.'

© Jochen Zeischka

© Jochen Zeischka

In de deltavliegsport tref je voornamelijk mannen aan. Er zijn uiteraard ook vrouwen die de sport op een hoog niveau beoefenen maar de meeste vrouwen kiezen voor parapente. De deltavleugel is nogal zwaar om te dragen voor en na het vliegen.

Vliegen is geen evidente sport en er zijn dan ook risico's aan verbonden. De gevaarlijkste momenten zijn de start en de landing. Dit is ook zo voor vliegtuigen. De delta's vliegen gewoonlijk tussen 30km/h en 80km/h met topsnelheden boven 120km/h. Een crash (ook bij lage snelheden) kan al snel fataal aflopen. Maar het is een sport die op een vrij veilige manier beoefend kan worden. Uiteraard is het nooit risicoloos, maar dat is geen enkele sport.

© Jochen Zeischka

© Jochen Zeischka

Wie deltavliegt, ziet al eens een stukje van de wereld! Jochen vloog al in ons land, Frankrijk, Spanje, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Turkije en Florida en Arizona in de VS. Australië en Brazilië staan nog op het verlanglijstje. De meest indrukwekkend plaats waar hij al vloog is de Dolomieten (Italië). 'Het contrast tussen de groene dalen, de gele rotsen en de witte gletsjers was adembenemend,' vertelt hij.

Wil je meer weten over deltavliegen of wil je gewoon weten waar Jochen ergens uithangt? Neem dan zeker een kijkje op zijn blog!