Doorheen de tijd

hans
0 reactie(s)

Een van de vele werken die te bewonderen zijn op het kunstparcours “Wrede/Vrede Kunst ’14 – ‘18” georganiseerd door kunstenaarscollectief Lo-art, is het werk van Hans van Hilst ‘Doorheen de tijd’.

Hans van Hilst wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om het werk toe te lichten. En tevens de jongeren van “De Beeste”, de KSA en Chiro van Zaffelare te bedanken voor hun bereidwillige medewerking.

" Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er in Zaffelare 176 mannen en jongens opgevorderd als represaille maatregel voor de dood van één Duitser. Zij werden verzameld rond de locatie waar nu het jeugdhuis “De Beeste“ gevestigd is. Naar aanleiding van deze gebeurtenis wilde ik graag een kunstwerk verwezenlijken aan de muur bij het jeugdhuis.

Hiervoor had ik de hulp nodig van een groep jongeren en dan nog wel liefst van “De Beeste” zelf.Ik wilde een fotoreeks maken met de jongeren van nu naar analogie met de situatie van destijds.Aan de eerste fotosessie werd door een eerder beperkt aantal “Beesters” schoorvoetend deelgenomen.

Ik was niet geheel tevreden met het resultaat en wilde een tweede fotoshoot organiseren. Mijn verbazing was dus des te groter toen ik voor de tweede sessie niet alleen een pak meer enthousiaste jongelingen mocht verwelkomen maar dat zij zich tevens de moeite getroost hadden om (op mijn eerder verzoek) tijdsgerelateerde kledij mee te brengen: een klak, bottines en zelfs heuse soldatenoutfits waren uit ouders of grootouders kasten geleend.

Deze keer diende echter alles wat sneller te verlopen, het latere uur maakte dat mijn vrouw en ik niet te lang meer over voldoende zonlicht konden beschikken. In aller haast werd er dus omgekleed en na wat aanwijzingen van mijnentwege had ik eindelijk de perfecte groep."

Het werk is momenteel te bezichtigen aan de oude muur die naar jeugdhuis “De Beeste” leidt.